LKCAtelier: Black Futures (Engelstalig)

Met Richard Kofi en Femi Dawkins
Deel dit artikel
Deze online bijeenkomst staat in het teken van een fictief museum dat vanwege recente ontwikkelingen mogelijk écht toekomst krijgt: the Museum of Black Futures.

Mede-initiatiefnemers Richard Kofi en Femi Dawkins lichten hun plannen toe en vertellen over de spiritual reparations en community ownership die in hun plannen centraal staan. Ze nodigen je uit om na te denken over de manieren waarop kunst en erfgoed systemen kunnen breken, en over hoe we schade uit het verleden kunnen repareren. Welke waarde heeft het concept museum vandaag de dag nog? En hoe maak je een museum over de toekomst?

Programma

15.00 uur Inleiding over The Museum of Black Futures
15.15 uur Femi Dawkins over spiritual reparations, community ownership en reparational value
15.30 uur Richard en Femi gaan in discussie aan de hand van stellingen
15.50 uur Open forum met vragen van deelnemers
16.30 uur Einde

Podcast Project Wiaspora

Samen met Simone Zeefuik maakt Richard Kofi de podcast Project Wiaspora. Samen organiseerden zij een panelgesprek over een fictief museum dat zij zouden oprichten na het ontvangen van herstelbetalingen ter compensatie van koloniale uitbuiting, mensenhandel en slavernij: The Museum of Black Futures. Dit bleek een start te zijn van een aanhoudend gesprek over institutionele vernieuwing. Want om te breken met de koloniale historie van verzamelen, toe-eigenen en exposeren moeten nieuwe ideeën worden ontwikkeld.

De tekst gaat verder onder deze foto.

Foto: Quinty Ophelia

Nieuwe termen verkennen

Door deze ontwikkeling zijn Kofi en Dawkins van een verbeelding en een fantasie, overgeschakeld naar een veel concretere verkenning van vernieuwende vormen van ownership en kapitaal. Neem deel aan deze sparringsessie waarin we nieuwe termen verkennen.

Beluister hier de podcastafleveringen:

Richard Kofi

De Arnhemse kunstenaar en curator Richard Kofi (1988) onderzoekt onafgeronde geschiedenissen en geeft deze speculatieve toekomsten. Kofi maakt voornamelijk tekeningen, collages en videowerk, waarbij heden, verleden en toekomst in elkaar opgaan. Zijn tekeningen werden onder anderen gepubliceerd in de Groene Amsterdammer, OneWorld en het Parool. Daarnaast was hij in 2021 Stadstekenaar van Amsterdam.

Co-creatie speelt een belangrijke rol in Kofi’s artistieke praktijk. Zo ontwikkelde hij samen met choreograaf Junadry Leocaria het interdisciplinaire kunstproject La Sirene, bij het Erasmus Huis in Jakarta. Momenteel werkt Kofi ook als programmeur theater bij het Internationaal Theater Amsterdam. Dit najaar staat hij op het toneel met de voorstelling Mi Pret’i Wowo. Samen met Simone Zeefuik presenteert hij de podcast Project Wiaspora over verbeelding, vreugde, spiritualiteit, erfgoed, futurisme, film, theater, kunst en alledaagsheid.

Femi Dawkins

Interdisciplinair kunstenaar Femi Dawkins, geboren op Nassau en getogen in Jamaica, is sinds 1991 actief in Amsterdam. Femi werd op jonge leeftijd gerekruteerd voor LaGuardia High School of Music & Art als ook Skidmore College. Hij behaalde onlangs zijn MFA aan Goldsmiths University en won in 2022 de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Als kind van de diaspora en migratie reist Dawkins door tussen werelden.

Met zijn kunst onderzoekt hij taal, verhaal, vertelling, en ontwortelt hij de geërfde dominante gedachtegoeden die identiteitsvorming instrueren en voort verhalen. Zijn verhalen en illustraties zijn onder meer gepubliceerd in het Zuid-Afrikaanse tijdschrift Chimurenga en de New York Times. Momenteel exposeert hij zijn werk bij de Hastings Museum and Art Gallery, als onderdeel van de groepsexpositie Black Joy. Deze expositie is samengesteld door kunst en social justice organisatie Playing the Race Card.

Voor wie is deze online bijeenkomst interessant?

Dit LKCAtelier is interessant voor iedereen die anders wil (leren) nadenken over het institutionaliseren van (koloniaal) erfgoed. Bijvoorbeeld (directeuren en beleidsmakers van) erfgoedinstellingen & culturele instellingen zoals musea, provinciale en grootstedelijke instellingen die zich bezighouden met collecties.

Engelstalig LKCAtelier

De voertaal tijdens deze online sessie is Engels. Het is mogelijk om vragen te stellen in het Nederlands.

Inschrijven

Om je aan te melden voor LKCA-bijeenkomsten heb je een account nodig. Daarmee kun je je makkelijk en snel aan- of afmelden voor bijeenkomsten. Ben je nieuw bij LKCA? Vul dan eenmalig je mailadres in.
Wil je je aanmelden, maar liever geen account aanmaken? Neem dan contact met ons op via Lisa Boogaard (lisaboogaard@lkca.nl).

Verder lezen:

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Joost Groeneboer
Joost Groeneboer
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen,diversiteit en inclusie
joostgroeneboer@lkca.nl
030 711 51 25
Bekijk alle experts
Deel dit artikel