Actieonderzoek naar domeinoverstijgend samenwerken cultuur, zorg en welzijn

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Hoe zorg je ervoor dat er bruggen geslagen worden tussen de domeinen cultuur, zorg en welzijn? Aan de hand van actieonderzoek gingen de gemeenten Assen en Tilburg met die vraag aan de slag. In een combinatie van actief veranderen en participatief onderzoeken leerden we lessen hoe domeinoverstijgende samenwerking tussen deze twee domeinen versterkt kan worden.
Voorpagina van de interactieve pdf over samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn in gemeentelijk beleid. De titel van de pdf is: Hoe doen we het samen goed?

Interventies om domeinoverstijgende samenwerking te versterken en inzichten die we opdeden hebben we gekoppeld aan werkzame elementen uit de literatuur (theoretisch kader).

De 5 werkzame elementen die centraal staan:

  1. Kennis over elkaars domein en werk 
  2. Kennis over de waarde van cultuur voor zorg en welzijn 
  3. Organisatie: programma, visie en middelen
  4. Proces: contact, partners, uitwisseling en evaluatie
  5. Investering in vaardigheden en attitude van betrokkenen

Uit onderzoek weten we dat kunst en cultuur bijdragen aan diverse gezondheidsaspecten. Toch blijft het uitdagend om de samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn in de praktijk te brengen. Hoe zorg je er voor dat er bruggen geslagen worden tussen de domeinen cultuur, zorg en welzijn? Met die vraag gingen de gemeenten Assen en Tilburg vanaf oktober 2023 aan de slag. 

Interactieve pdf

Benieuwd naar onze inzichten en hoe je zélf aan de slag kan met een domeinoverstijgende samenwerking? Dat lees je in de interactieve pdf.

Actieonderzoek gemeenten Tilburg & Assen

Welke systeemveranderingen zijn er nodig voor een duurzame verbinding tussen cultuur, zorg en welzijn? LKCA heeft daartoe in samenwerking met onderzoeksbureau Pluut & Partners participatief actieonderzoek verricht binnen en in samenwerking met de gemeenten Tilburg en Assen. Deze gemeenten zijn geselecteerd op basis van spreiding, vraagstuk en verschil in inwonersaantal.

Met dit actieonderzoek willen we de genoemde knelpunten verder onderzoeken en een praktische bijdrage leveren aan een krachtenbundeling tussen de beleidsdomeinen cultuur, zorg en welzijn.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Luud Goossens
Luud Goossens
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid
luudgoossens@lkca.nl
030 711 51 27
Josefiene Poll (zij/haar/haar)
Josefiene Poll (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid,zorg en welzijn
josefienepoll@lkca.nl
030 711 51 77
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel