Circus
Circus maakt gebruik van verschillende kunstdisciplines. Traditioneel zijn dat onder meer acrobatiek, jongleren, clownerie en dressuur. Daarnaast is er het moderne circus. Dit is een vorm van ‘performance art’ met een vaak metaforisch of verhalend karakter en ruimte voor artistieke expressie. In het moderne circus wordt ook gebruik gemaakt van andere disciplines zoals theater, dans, mime of zelfs beeldende kunst.
Samenwerking 2025
Een groot aantal circusorganisaties werkt sinds 2016 aan een gezamenlijk plan. Doel is om het Nederlandse circus als cultureel erfgoed verder te profileren en de sector te ondersteunen en helpen groeien. Onder de noemer #circus2025 zetten de organisaties gezamenlijk de schouders onder dit plan. Er is een kerngroep gevormd met vertegenwoordigers van St. Circuscultuur, Circomundo en de Vereniging Nederlandse Circusondernemingen (VNCO) (per 1 januari 2020 gaan VNCO, Circomundo en Circuscultuur samen verder als Circuspunt). Het LKCA ondersteunt deze kerngroep met een secretaris en door het circus als kunstdiscipline beter zichtbaar te maken en te profileren.
Het jeugdcircus
In het jeugdcircus trainen kinderen en jongeren zich in allerlei circusdisciplines. Er zijn in Nederland rond de 55 jeugdcircussen, waarvan ruim de helft is aangesloten bij Circomundo. Deze stichting behartigde tot 2020 de belangen van het jeugdcircus en zette zich in voor kwaliteit en blijvende ontwikkeling. Per 1 januari 2020 is Circomundo opgegaan in Circuspunt, het nieuwe platform voor het (verenigde) Nederlandse circusveld.
Beroepsopleidingen
Nederland heeft twee hbo-opleidingen voor circusartiesten. Daar is op dit moment veel instroom van buitenlandse studenten. De aansluiting tussen het jeugdcircus en beroepsleidingen kan beter. Verschillende stakeholders en vertegenwoordigers uit het circusveld zetten zich de komende jaren in voor een betere aansluiting tussen jeugdcircus en beroepspraktijk.
Hbo-beroepsopleidingen voor circusartiesten:
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)