Creatief Burgerschap op het mbo

Lesson Study over kunst en kritisch burgerschap
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Kunnen kunst en burgerschapslessen elkaar versterken? Die vraag stond centraal in een lessenserie die een groep mbo-docenten op verschillende mbo-opleidingen uitvoerde.

Vijf docenten gaven les aan negen klassen verspreid over vier mbo’s. Met als doel: onderzoeken hoe de docenten en hun studenten dit soort ‘creatief burgerschapsonderwijs’ ervaren.

Datavisualisatie

Het centrale thema in de lessenserie is datavisualisatie. Hoewel studenten al bekend zijn met de inzet van dit middel (denk aan grafieken of diagrammen in de media of in games), is datavisualisatie met behulp van kunst minder bekend.

Dit krachtige middel maakt sociaal-maatschappelijke trends zichtbaar, net zoals kunst maatschappelijke discussies aan kan wakkeren of blootleggen. Kunstenaars zien data op plekken die je niet verwacht en vinden manieren om ze op een ongebruikelijke wijze weer te geven. Door mbo-studenten aan te spreken als vormgever verdiepen ze zich in een maatschappelijk thema en kunnen ze zich hierover op een andere manier uitspreken dan alleen met taal.

Kunstzone publiceerde twee artikelen over de lessenserie.

In het eerste artikel gaat het over de doelen, uitgangspunten en de uitvoering. In het tweede artikel lees je over de ervaringen en leeropbrengsten van de studenten en docenten.

1. Creatief Burgerschap op het mbo: Lesson Study over kunst en kritisch burgerschap

2. Kunst als conversation piece: resultaten Lesson Study Creatief Burgerschap in het mbo


Deze Lesson Study werd geïnitieerd door het CASE (Centre for Arts & Sciences Education) en door Huub Braam (LKCA). Partners in dit onderzoekstraject zijn Emiel Heijnen (AHK) en Hessel Nieuwelink (HvA).

Verder lezen

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Huub Braam
Huub Braam
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: mbo,onderzoek,voortgezet onderwijs
huubbraam@lkca.nl
06 15 58 73 14
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel