In elke gemeente in Nederland wonen of werken zorg-, welzijns- en cultuurprofessionals. Start lokaal en kijk wat er al in je gemeente gebeurt. Bijvoorbeeld in een centrum voor de kunsten, muziekschool, gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk. Zoek ook contact met beleidsmedewerkers cultuur, zorg en welzijn bij de gemeente.
Zoek naar gezamenlijke visies, dromen en ambities.
Deel verwachtingen.
Wees helder in je eigen bijdrage.
Spreek goed de taken en rollen af.
Besteed voldoende aan dacht aan je samenwerking als uit verschillende domeinen komt.
Denk groot, maar begin klein, bijvoorbeeld met een pilot.
Betrek de doelgroep bij de ontwikkeling.
Stop veel energie en tijd in de werving van je deelnemers op een manier die aansluit bij je doelgroep.
Cultuur in zorg en welzijn is innovatief: geef het voldoende tijd om te ontwikkelen.
Vergeet de ‘nazorg’ niet, dus zorg ook voor aanbod of een verwijzing na afloop van je project.
Bedenk dat niet iedereen meteen warmloopt voor kunst of een integrale aanpak, dus start met de mensen die in deze aanpak geloven.
Spreek van tevoren duidelijk je verwachtingen uit: wat verwacht je van het project? En van elkaar? Maak duidelijk wat je kunt inbrengen (tijd, mensen, middelen), onder welke voorwaarden en waar grenzen of belemmeringen liggen.
Het is makkelijk om meteen in de ‘doe’- stand te gaan staan als je elkaar gevonden hebt. Maar ontwikkel eerst een gezamenlijke visie.
Check of alle partijen die een aandeel gaan leveren ook echt onderdeel zijn van de projectgroep. Welzijn, eerstelijnszorg (huisarts of POH-GGZ), gemeente, culturele professional: zitten die aan tafel?
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)