Kennisdossier Cultuur en nieuwkomers
Op deze pagina:
Wie zijn nieuwkomers?
Elk jaar komen er nieuwe mensen uit alle hoeken van de wereld in Nederland wonen. Sommigen komen hier werken, of voegen zich bij hun familie of geliefde. Anderen zijn op de vlucht voor een oorlog of worden vervolgd in eigen land. Nieuwkomers vestigen zich hier soms tijdelijk, soms langere tijd of permanent. Een deel van deze mensen heeft een inburgeringsplicht, een veelal een uitdagende opgave. Voor alle nieuwkomers geldt dat actief iets doen met cultuur zeer behulpzaam kan zijn bij het opbouwen van een sociaal netwerk, het verwerven van de Nederlandse taal en het wennen aan onze samenleving.
Inburgeren of niet?
Niet iedereen die naar Nederland komt, moet inburgeren. Je hebt alleen een inburgeringsplicht wanneer je;
Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering van kracht. Doel van deze nieuwe wet is dat iedereen, via een traject op maat, zo snel mogelijk meedoet in Nederland. De gemeenten worden met deze nieuwe wet verantwoordelijk voor het inburgeringstraject. Nieuwkomers die voor 1 januari 2022 moesten inburgeren, vallen nog onder de oude wet en blijven dus zelf verantwoordelijk voor het traject.
Wat zijn vluchtelingen, asielzoekers en statushouders?
Zie verder: Vluchtelingenwerk Nederland
Kinderen en jongeren
Alle kinderen die in Nederland leven, hebben recht op goede ondersteuning, onderwijs en een veilige omgeving om in op te groeien. Dat geldt ook voor alle jonge nieuwkomers. Kinderen en jongeren met een andere moedertaal krijgen extra ondersteuning via een speciale taalklas of worden in een Internationale Schakelklas (ISK) geplaatst.
Zó kun je cultuur inzetten voor Oekraïense kinderen
Met de komst van Oekraïense vluchtelingen en hun kinderen komt er een nieuwe uitdaging op het Nederlandse onderwijs af. Op welke manier zorgen we ervoor dat Oekraïense kinderen zo snel mogelijk in het Nederlandse onderwijs worden opgenomen? En welke rol kan cultuur spelen in dit proces? Wij verzamelden tips en informatie op een speciale kennispagina.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)