Kennisdossier Cultuurcoaches

In deze leeswijzer vind je kennis en tips voor iedereen die betrokken is bij, of werkzaam is als, cultuurcoach. Hier vind je informatie over onder andere: de BRC, brede SPUK en ondersteuning van cultuurcoaches.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Om de impact van de cultuurcoaches goed te begrijpen, is monitoring belangrijk. De BRC wordt ieder jaar gemonitord door het Mulier Instituut. In deze monitoring wordt o.a. bekeken in welke profielen de combinatiefunctionarissen worden ingezet en met welke domeinen en doelgroepen ze werken. Aanvullend doet LKCA periodiek onderzoek naar de werkpraktijk van de cultuurcoaches. Wat leren we uit deze monitoring?

BRC monitor 2023 door Mulier Instituut

Onlangs bracht Mulier deze publicatie uit over het jaar 2023. Uit deze monitor blijkt dat in 75% van de gemeenten één of meer cultuurcoaches werkzaam is. Zij leggen in de praktijk het meeste de verbinding met de kunst- en cultuursector (93%), primair onderwijs (89%), wijkcentra en buurtverenigingen (57%), welzijn (57%) en het voortgezet onderwijs (55%).

Opvallend is dat niet alleen de cultuurcoaches, maar ook de andere profielen uit de BRC verbindingen leggen met de kunst- en cultuursector: 53% van de buurtsportcoaches, 50% van de coördinatoren sport en preventie en 38% van de combinatiefunctionaris onderwijs. Cultuurcoaches werken in het praktijk het meeste met de doelgroep kinderen (74%), gevolgd door de doelgroep jongeren (54%).

Aanvullende inzichten vanuit LKCA

LKCA heeft in 2013, 2017 en 2022, naast de BRC-monitor van het Mulier Instituut, apart onderzoek gedaan naar specifiek cultuurcoaches (Van Miert et al., 2017; Poelman & Poll, 2022) of naar gemeentelijk beleid waar cultuurcoaches vaak in benoemd zijn (Hageman et al., 2022). Hieruit leren we onder meer het volgende:

  • Deelname aan de BRC-regeling hangt sterk samen met de grootte van de gemeente: in 2022 hadden alle gemeenten groter dan 100.000 inwoners een combinatiefunctionaris cultuur, terwijl 56 procent van de kleine gemeenten dit had
  • Cultuurcoaches kennen diverse uitdagingen in hun werkzaamheden. De meest genoemde zijn: het beperkte aantal fte (vooral in kleine gemeenten) en het hebben van onduidelijke doelen.
  • Er zijn geen cijfers beschikbaar over het bereik van doelgroepen van de cultuurcoaches. Cultuurcoaches geven echter zelf aan dat cijfers niet veel zeggen over de effecten van het werk van cultuurcoaches. 

    Je leest de volledige rapportages hier:

  • Van Miert et al., 2017: Van Miert, M., Poll, J. & Twaalfhoven, A. (2017). Tweede inventarisatie cultuurcoaches. Rapportage januari 2017. LKCA.
  • Poelman, E., & Poll, J. (2022). Cultuurcoaches onder de loep. LKCA

    Monitoringsinstrument Zicht op Cultuurcoaches

    Hoe krijg je als gemeente zicht op de inzet en het effect van de cultuurcoach? LKCA bracht een publicatie uit waarin je in vier stappen een plan voor de monitoring en evaluatie van de cultuurcoach(es) in jouw gemeente opstelt.

    Andere nuttige publicaties zijn:

  • BRC-monitor 2023 (Mulier Instituut)

    Vond je dit artikel interessant?

    Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 6

    Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

    Reacties (1)
    Victor van Haeren 12-10-2020

    Beste mensen,
    Met interesse heb ik het artikel gelezen. Bestaat de regeling Cultuurcoach nog? Kunnen daar aanvragen voor gedaan worden? We zijn n.l. met enkele zorginstellingen in gesprek om de competentieontwikkeling van cultuurcoaches in de zorg te borgen.
    Hartelijke groet
    Victor

    reageer
    13-10-2020

    Beste Victor,
    Gemeenten konden zich in 2018 voor vier jaar aanmelden voor de regeling. Gemeenten die dit gedaan hebben krijgen, op basis van matching, van 2019 tot en met 2023 geld voor combinatiefuncties (zie ook: https://sportindebuurt.nl/bestanden/Flyer_Nieuwe_kansen_LOS.pdf). Aanmelden kan nu dus niet meer. Wel zou je kunnen kijken of jouw gemeente deelneemt aan de regeling (https://www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/dashboard/uitvoering-brede-regeling-combinatiefuncties) en hoe het geld verdeeld is (en eventueel een gesprek voeren over de herverdeling van die gelden).
    Verder wijs ik je nog graag op de volgende regeling: https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/25/samen-cultuurmaken. Wellicht dat die ook aanknopingspunten biedt voor wat jullie willen.
    Succes en mocht je nog vragen hebben, mail gerust naar JosefienePoll@lkca.nl

    reageer
    Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
    Merit de Valk
    Merit de Valk
    Functie: Specialist Beleid
    Expertise: overheidsbeleid
    meritdevalk@lkca.nl
    06 26 21 22 44
    Bekijk alle experts
    Bijgewerkt op:
    Gepubliceerd:
    Deel dit artikel