Kennisdossier Cultuurcoaches
Om de impact van de cultuurcoaches goed te begrijpen, is monitoring belangrijk. De BRC wordt ieder jaar gemonitord door het Mulier Instituut. In deze monitoring wordt o.a. bekeken in welke profielen de combinatiefunctionarissen worden ingezet en met welke domeinen en doelgroepen ze werken. Aanvullend doet LKCA periodiek onderzoek naar de werkpraktijk van de cultuurcoaches. Wat leren we uit deze monitoring?
BRC monitor 2023 door Mulier Instituut
Onlangs bracht Mulier deze publicatie uit over het jaar 2023. Uit deze monitor blijkt dat in 75% van de gemeenten één of meer cultuurcoaches werkzaam is. Zij leggen in de praktijk het meeste de verbinding met de kunst- en cultuursector (93%), primair onderwijs (89%), wijkcentra en buurtverenigingen (57%), welzijn (57%) en het voortgezet onderwijs (55%).
Opvallend is dat niet alleen de cultuurcoaches, maar ook de andere profielen uit de BRC verbindingen leggen met de kunst- en cultuursector: 53% van de buurtsportcoaches, 50% van de coördinatoren sport en preventie en 38% van de combinatiefunctionaris onderwijs. Cultuurcoaches werken in het praktijk het meeste met de doelgroep kinderen (74%), gevolgd door de doelgroep jongeren (54%).
Aanvullende inzichten vanuit LKCA
LKCA heeft in 2013, 2017 en 2022, naast de BRC-monitor van het Mulier Instituut, apart onderzoek gedaan naar specifiek cultuurcoaches (Van Miert et al., 2017; Poelman & Poll, 2022) of naar gemeentelijk beleid waar cultuurcoaches vaak in benoemd zijn (Hageman et al., 2022). Hieruit leren we onder meer het volgende:
Je leest de volledige rapportages hier:
Monitoringsinstrument Zicht op Cultuurcoaches
Hoe krijg je als gemeente zicht op de inzet en het effect van de cultuurcoach? LKCA bracht een publicatie uit waarin je in vier stappen een plan voor de monitoring en evaluatie van de cultuurcoach(es) in jouw gemeente opstelt.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)