Cultuureducatie evalueren met Evi
Niet alleen ondersteunt Evi bij het verankeren van cultuureducatie, het is ook een instrument voor monitoring. Scholen die Evi invullen, stellen hun dossiers beschikbaar aan een Evi-kennispartner, een universiteit, die de dossiers in opdracht van de betreffende penvoerder analyseert. Dit leidt tot een geanonimiseerde rapportage die de penvoerder inzicht geeft in de stand van zaken van cultuureducatie op scholen. Op deze manier kunnen de inspanningen van scholen, penvoerders, beleidsmakers en andere betrokkenen op dit vlak zowel lokaal als landelijk zichtbaar gemaakt worden. En kan iedereen van elkaar leren.
Je vindt Evi hier: www.evi2.nl
Wat heeft Evi te bieden?
- zicht en grip op het proces van kwaliteitsverbetering van cultuureducatie;
- inzicht in de stappen die in dit proces zijn gezet, in kwaliteit en knelpunten, ontwikkelbehoeften en ondersteuningsvragen;
- een dynamisch en duidelijk groeimodel, concrete handvatten voor koersbepaling en actie;
- een gespreksinstrument dat scholen zowel intern (met het team) als extern (met culturele instellingen, andere scholen of de inspectie) kunnen gebruiken;
- een koppeling met lokale adviseurs.
Aan de slag met Evi
Per 2021 stellen wij het instrument kosteloos en op maat beschikbaar aan alle penvoerders van Cultuureducatie met Kwaliteit. Elke penvoerder die met het instrument werkt, heeft in het systeem zijn eigen omgeving met eigen logo en een vragenlijst voor de eigen scholen. Behalve de kernvragen, die voor alle scholen gelijk is, bevat de lijst desgewenst drie vragen op maat. Ook is er een link naar de eigen adviseurs en eventueel andere relevante informatie zoals scholingsaanbod. Penvoerders kunnen Evi vervolgens kosteloos beschikbaar stellen aan de scholen in hun werkgebied.
Interesse in Evi?
Wil je werken met Evi? Neem dan contact op met Max van Alphen (zie contactgegevens onderaan dit artikel) voor het afsluiten van een gebruikersovereenkomst met de ontwikkelgroep en het op maat maken van het systeem.
Evi kennispartners
Een consortium van universiteiten is bij het project betrokken om in opdracht van penvoerders geanonimiseerde data-analyses uit te voeren. Gebruik van Evi is kosteloos, maar penvoerders betalen wel voor de data-analyse door een universiteit. De volgende universiteiten zijn Evi-kennispartner:
- Universiteit van Amsterdam (Cock Dieleman, c.dieleman@uva.nl)
- Rijksuniversiteit Groningen (Barend van Heusden, b.p.van.heusden@rug.nl)
- ICLON/Universiteit Leiden (Ben Smit, smit@iclon.leidenuniv.nl)
- Maastricht University (Joop de Jong, j.dejong@maastrichtuniversity.nl)
- Radboud Universiteit Nijmegen (Edwin van Meerkerk, e.vanmeerkerk@let.ru.nl)
- Erasmus Universiteit Rotterdam (Koen van Eijck, vaneijck@eshcc.eur.nl)
- Universiteit Utrecht (Toine Minnaert, a.j.c.minnaert@uu.nl)
- Open Universiteit (Pieter de Bruijn, Pieter.deBruijn@ou.nl)
Evi (versie 2.0) is ontwikkeld door Stichting Kunst & Cultuur, Compenta, KCR Rotterdam, Kunst-loc Brabant, Plein C, Cultuur Educatief Collectief en Vereniging CultuurProfielScholen PO, op initiatief van LKCA en met een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie.
De volgende organisaties bieden Evi aan:
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)