Kennisdossier Cultuurcoaches

In deze leeswijzer vind je kennis en tips voor iedereen die betrokken is bij, of werkzaam is als, cultuurcoach. Hier vind je informatie over onder andere: de BRC, brede SPUK en ondersteuning van cultuurcoaches.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Cultuurcoaches zijn de bruggenbouwers tussen cultuur en andere domeinen, zoals onderwijs, zorg & welzijn en sport & bewegen. Zij werken lokaal in de wijken en zorgen ervoor dat cultuurdeelname voor iedereen toegankelijk is. Dit doen zij door deelname aan cultuur te stimuleren, cultuur te verbinden met andere domeinen en cultuuraanbieders te ondersteunen. Zo werken zij aan gelukkige en gezonde inwoners, nu en in de toekomst.

In Nederland zijn er in totaal zo’n 1000 cultuurcoaches werkzaam, samen goed voor zo’n 450 FTE (meetjaar: 2023). In 75% van de Nederlandse gemeenten is minstens één cultuurcoach actief. In de praktijk worden cultuurcoaches ook wel aangeduid als cultuurmakelaars, cultuurverbinders, cultuurscouts en cultuuraanjagers.

Op deze kennispagina lees je alles over de cultuurcoaches en de rollen die zij vervullen. Navigeer hier direct naar:

Brede Regeling Combinatiefuncties

Cultuurcoaches worden gefinancierd vanuit de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC). Deze regeling stelt gemeenten in staat om met hulp van financiering van het Rijk een combinatiefunctionaris aan te stellen. Hierbij betaalt het rijk 40% en gemeenten dragen zelf (mogelijk samen met maatschappelijke partners) zorg voor de overige 60%.

Combinatiefunctionarissen zijn werkzaam in zes profielen: Cultuurcoach, Buurtsportcoach, Combinatiefunctionaris Onderwijs, Clubkadercoach (incl. Verenigingsmanager en Sportparkmanager), Beweegcoach en Coördinator Sport en Preventie. De gemeente mag zelf bepalen welke functionarissen zij inzetten met de Brede Regeling Combinatiefuncties.

Geschiedenis

Het initiatief voor de combinatiefuncties is gestart in 2008. Sindsdien is de regeling meerdere keren verlengd en doorontwikkeld.

  • 2008 – 2012: Impuls brede scholen, sport en cultuur. Hierbij lag de nadruk op de verbinding tussen sport en cultuur enerzijds en het onderwijs anderzijds (in het bijzonder de brede scholen). De regeling startte in een aantal aangewezen ‘krachtwijken.’
  • 2013 – 2018: Brede Impuls Combinatiefuncties. Sport hoogt het aantal FTE op en breidt uit naar participatie door meer verbindingen te leggen met o.a. zorg&welzijn. Cultuurcoaches blijven voornamelijk actief op cultuur&onderwijs
  • 2019 – 2022: Brede Regeling Combinatiefuncties. Het aantal FTE wordt wederom opgehoogd en het onderscheid tussen sport en cultuur wordt losgelaten, gemeenten hebben zelf de vrije keuze. Ook vanuit cultuur worden nu meer verbindingen gelegd met participatie, naast educatie.
  • 2023 – 2026: Brede Regeling Combinatiefuncties (herzien): de BRC is een onderdeel van het Sportakkoord II en valt voor gemeenten in de financiering van de Brede Specifieke Uitkering voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis.

    Vond je dit artikel interessant?

    Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 6

    Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

    Reacties (1)
    Victor van Haeren 12-10-2020

    Beste mensen,
    Met interesse heb ik het artikel gelezen. Bestaat de regeling Cultuurcoach nog? Kunnen daar aanvragen voor gedaan worden? We zijn n.l. met enkele zorginstellingen in gesprek om de competentieontwikkeling van cultuurcoaches in de zorg te borgen.
    Hartelijke groet
    Victor

    reageer
    13-10-2020

    Beste Victor,
    Gemeenten konden zich in 2018 voor vier jaar aanmelden voor de regeling. Gemeenten die dit gedaan hebben krijgen, op basis van matching, van 2019 tot en met 2023 geld voor combinatiefuncties (zie ook: https://sportindebuurt.nl/bestanden/Flyer_Nieuwe_kansen_LOS.pdf). Aanmelden kan nu dus niet meer. Wel zou je kunnen kijken of jouw gemeente deelneemt aan de regeling (https://www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/dashboard/uitvoering-brede-regeling-combinatiefuncties) en hoe het geld verdeeld is (en eventueel een gesprek voeren over de herverdeling van die gelden).
    Verder wijs ik je nog graag op de volgende regeling: https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/25/samen-cultuurmaken. Wellicht dat die ook aanknopingspunten biedt voor wat jullie willen.
    Succes en mocht je nog vragen hebben, mail gerust naar JosefienePoll@lkca.nl

    reageer
    Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
    Merit de Valk
    Merit de Valk
    Functie: Specialist Beleid
    Expertise: overheidsbeleid
    meritdevalk@lkca.nl
    06 26 21 22 44
    Bekijk alle experts
    Bijgewerkt op:
    Gepubliceerd:
    Deel dit artikel