Domeinoverstijgend samenwerken in gemeentelijk beleid

Verslag videosessie 1 oktober 2024
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Hoe maak je de omslag naar domeinoverstijgend samenwerken in gemeentelijk beleid? Dat onderzochten LKCA en actieonderzoeksbureau Pluut & Partners via participatief actieonderzoek, samen met de gemeenten Assen en Tilburg. In dit artikel lees je de ervaringen en onderzoeksresultaten en krijgen gemeentelijke beleidsmakers handvatten voor hoe ze de samenwerking tussen cultuur en andere sectoren kunnen versterken.

Domeinoverstijgend samenwerken kan een gemeente veel opleveren, denk aan innovatiekracht en het bereiken van doelen en doelgroepen. Voorwaarde daarbij is wel dat ambtenaren en programmamakers in cultuur, zorg en welzijn samenwerken aan gemeenschappelijke doelen. ‘Actieonderzoek kan een katalysator zijn voor verandering,’ stellen Mark Smelik en Bettine Pluut van Pluut & Partners. Deze manier van werken bestaat uit actief veranderen en tegelijkertijd onderzoek doen, met als een van de resultaten inzicht in de werkzame elementen en slimme interventies die samenwerking in gemeentelijk beleid bevorderen. Alle resultaten zijn te lezen in Hoe doen we het samen (goed)? Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn in gemeentelijk beleid.

Actieonderzoek

Taaie problemen en een cyclische aanpak

Actieonderzoek is vooral geschikt voor het oplossen van ingewikkelde, taaie problemen die je niet los kunt zien van hun context. Daarom vindt dit onderzoek in de praktijk plaats, en altijd samen met betrokkenen. Actieonderzoek kent een cyclische aanpak in kleine stapjes. ‘Daardoor kun je bij elke stap onderzoeken wat er aan de hand is en hoe je iets kunt veranderen,’ vertelt Smelik. ‘Bij elke actie kijken we wat die oplevert. ‘Alle kleine stapjes samen maken de grote verandering,’ stelt Pluut.

De cyclus van actieonderzoek bestaat uit vier fasen: 1) het stellen van een diagnose, 2) een actieplan maken waarmee de betrokkenen aan de slag gaan, 3) daarop evalueren en reflecteren zodat je 4) op basis van een diagnose van waar je dan staat, weer een nieuw actieplan kan maken. Dan start de cyclus opnieuw.

Impact op drie niveaus

Omdat de actieonderzoekers niet aan de zijlijn staan, maar actief betrokken zijn, heeft actieonderzoek direct impact op taaie problemen uit de praktijk. Het onderzoek zelf is immers het veranderinstrument. Als voorbeeld noemt Bettine Pluut de inzichten die een interview opleveren en die meteen in de praktijk kunnen worden gebracht. Ook heeft actieonderzoek impact op de betrokkenen, zij leren over zichzelf, over samenwerken en over een constructieve houding rond de verandering. Tot slot levert actieonderzoek nieuwe kennis op, het derde niveau van impact.

Voordelen van actieonderzoek

Actieonderzoek als veranderinstrument kent de volgende voordelen:

  • Er wordt al snel een (klein) begin gemaakt met de verandering; partijen blijven niet hangen in praten en grootse plannen maken.
  • Er ontstaat minder weerstand tegen de verandering omdat (beleids)medewerkers zelf aan de slag gaan en daardoor intrinsiek enthousiast worden.
  • Babylonische spraakverwarringen worden voorkomen omdat de betrokkenen de tijd nemen om elkaars taal te begrijpen; ze reflecteren op elkaars aannames en denkkaders zodat duidelijk wordt wat iedereen precies bedoelt.
  • Actieonderzoek geeft -door de cyclische aanpak- ruimte voor onverwachte wendingen; nieuwe inzichten kunnen meteen worden verwerkt in nieuwe actieplannen.

Gemeente Assen

Assen is een van de gemeenten die met actieonderzoek aan de slag is gegaan. ‘We waren al langer bezig met het maken van de verbinding tussen cultuur en het sociaal domein,’ vertelt Maarten Ton, beleidsadviseur in Assen. ‘Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) was een unieke gelegenheid om cultuur te koppelen aan het sociaal domein. Tenslotte is cultuurparticipatie hierin opgenomen. Via interventies konden we cultuur koppelen aan diverse onderdelen van GALA zoals Welzijn op Recept of Sociale Basis. Dat was het vertrekpunt voor ons actieonderzoek. We wilden daarbij verankering voor de lange termijn. Dan heb je acties nodig om deze manier van werken ‘ervaarbaar’ te maken. Denk aan een theatervoorstelling over mensen met schulden. Deze ondersteunt om het gesprek hierover te voeren met deze groep. Juist dit soort culturele interventies helpen om cultuur in GALA te integreren.’

‘Actieonderzoek heeft ervoor gezorgd dat de verbinding tussen het sociaal domein en cultuur in Assen op de agenda is gekomen,’ stelt collega beleidsadviseur Afien Valkenborg. ‘Wel zijn we ervan doordrongen dat actieonderzoek om een goede voorbereiding vraagt. We zouden daar nu nog meer tijd in steken en alle stappen bewuster zetten. Sowieso is tijd een valkuil omdat we het naast een stevig takenpakket deden. Daardoor haal je er niet alles uit.

In Assen staat domeinoverstijgend samenwerken nu goed op de agenda en het is verankerd in
GALA. ‘Daar heeft dit actieonderzoek zeker aan bijgedragen,’ aldus Afien. ‘De beleidsmedewerkers van het cultureel en het sociaal domein werken nauwer samen. We staan daarmee in de startblokken van iets moois wat we op termijn kunnen verzilveren.’

Algemene bevindingen: vijf bouwstenen voor domeinoverstijgend samenwerken

Het actieonderzoek van LKCA, Pluut & Partners en de gemeenten heeft de volgende inzichten opgeleverd.

  1. Vergroot je kennis over elkaars domein en werk
    Verdiep je in elkaars beleidsdomein en bespreek of je elkaar begrijpt. Gebruik de LKCA-tool voor een analyse om beleidskaders te ontwikkelen. Organiseer gezamenlijke
    momenten: sluit aan bij elkaars overleggen of stel een interdisciplinair programmateam
    samen. Denk ook aan informele momenten, interview collega’s op verschillende niveaus
    om het bewustzijn en kennisniveau te vergroten. Informeer/interview ook bestuurders/
    wethouders.
  2. Vergroot je kennis over de waarde van cultuur voor zorg en welzijn
    Maak de waarde van cultuur zichtbaar door brainstormsessies en interactieve workshops
    te organiseren. Deel inspirerende verhalen van deelnemers om de impact van cultuur
    tastbaar te maken en bespreek wat de domeinen voor elkaar kunnen betekenen. Benut de
    LKCA-tool om een gezamenlijke sessie te organiseren.
  3. Organiseer en faciliteer vanuit gezamenlijke visie
    Creëer een gedeelde visie en veranker die in een gezamenlijk programma. Beschrijf de
    taken en rollen per domein en zorg vanuit de domeinen voor gelijkwaardige bestuurlijke
    aansturing en een gelijkwaardige opdracht. Communiceer de gezamenlijke visie helder
    naar buiten. Het veld heeft geen boodschap aan gescheiden domeinen en kokers.
  4. Proces: verbindt van begin tot eind
    Creëer structurele overlegmomenten: van de eerste plannen tot de evaluatie. Dit zorgt
    voor verbinding en gedeeld eigenaarschap. Zet enthousiasme om in concrete afspraken
    en volg die op. Herinner elkaar aan de gezamenlijke doelen. Zet bruggenbouwers in om
    de verbinding te versterken, denk aan procesbegeleiders en intern – en cultuurcoaches.
    Maak gebruik van de informatie van LKCA over bruggenbouwers in cultuur.
  5. Bevorder de vaardigheden en attitude van de betrokken
    Neem een onderzoekende en lerende houding aan. En wees flexibel! Soms moet je een
    stap terug doen om mensen mee te krijgen. Gebruik verbindende taal en kies concrete
    termen.

Interessante websites en contacten

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Luud Goossens
Luud Goossens
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid
luudgoossens@lkca.nl
030 711 51 27
Josefiene Poll (zij/haar/haar)
Josefiene Poll (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid,zorg en welzijn
josefienepoll@lkca.nl
030 711 51 77
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel