Erfgoed inzetten om het welzijn en de weerbaarheid van mensen te verbeteren. Hoe doe je dat?

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Wat werkt en wat niet? Die vraag stond centraal tijdens de sessie van Lessen in Levenspit die Bart De Nil op 12 november gaf. Hij heeft er de afgelopen jaren bij het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed Faro veel onderzoek naar gedaan. Heb je de bijeenkomst gemist, kijk dan nu zijn lezing terug.

‘NU IS DAT MOEILIJK, MAAR FYSIEK SAMENKOMEN, ELKAAR IN DE OGEN KIJKEN, IS HEEL BELANGRIJK!’

Na de lezing gingen de deelnemers met Bart De Nil en elkaar in gesprek. Zij benadrukten het belang van langetermijntrajecten en hoe belangrijk het is om verschillende groepen met elkaar te verbinden. En liefst op een inclusieve manier. ‘Er zijn geen probleemgroepen’, verwoordde een van hen het, ‘iedereen heeft zijn dingen, iedereen is gelijkwaardig.’

De meest kwetsbaren in deze samenleving worden in deze moeilijke tijd dubbelhard getroffen, door bijvoorbeeld eenzaamheid en depressie, aldus De Nil. ‘De na-effecten zullen nog jaren duren. We moeten nu vast een strategie opzetten om organisaties en mensen die met hen werken te ondersteunen voor als het weer beter gaat, vooral bij het fysiek samenbrengen. Mensen uit verschillende sectoren brengen verschillende expertise mee. Samen verander je dingen.’

Over Bart De Nil

Als adviseur participatie en welzijn bij Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, heeft Bart De Nil verschillende publicaties over de verbintenis van erfgoed met het sociaal domein op zijn naam staan. Na boeken over onder meer erfgoed en dementie, verscheen onlangs de bundel Verhaal om de hoek. Cultureel erfgoed als instrument voor zorgzame buurten.
Lees hier Bart De Nils blog

Brede benadering van erfgoed

Volgens de huidige opvattingen zijn het niet langer alleen musea en erfgoedinstellingen die bepalen wat erfgoed is, maar ook jij en ik. De betrokkenheid van mensen bij erfgoed staat steeds meer centraal. Erfgoed wordt gezien als een heel breed, dynamisch begrip. Het brengt mensen samen en zorgt ervoor dat de snel veranderende omgeving vertrouwd blijft.

Er weer bij horen

Door deze ontwikkeling zie je dat cultureel erfgoed steeds meer ingezet wordt binnen het sociaal domein. Bij mensen met dementie bijvoorbeeld om het geheugen te activeren. Maar ook bij andere maatschappelijke doelgroepen, mensen met een sociale of psychische problematiek. Om verhalen te delen, het gesprek op gang te brengen en samen nieuwe ervaringen op te doen. Om er weer bij te horen, kortom.

Heb jij goede voorbeelden?

Natuurlijk zijn er ook in Nederland steeds meer mooie voorbeelden van samenwerking tussen cultureel erfgoed en het sociaal domein.
Het LKCA wil deze voorbeelden verzamelen en analyseren. Dus stuur ze ons graag op: joostgroeneboer@lkca.nl
En ken jij een goed onderwerp voor een volgende Les in Levenspit? Laat het ons dan ook graag weten.

Lessen in Levenspit online

Kunst wordt steeds vaker succesvol ingezet om de levenslust weer aan te wakkeren. Denk aan culturele projecten in de eerstelijnszorg, welzijnssector of zorginstellingen. Vorig jaar organiseerde LKCA het congres Lessen in Levenspit. Begin oktober 2020 zou de tweede editie plaatsvinden. Omdat dit door Corona niet mogelijk bleek, hielden we dit najaar een aantal online sessies over de verschillende facetten van cultuur, gezondheid en welbevinden, onder de noemer Lessen in Levenspit online.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel