Europese studie: ‘meer bewijs voor positieve effecten van kunst en cultuur op gezondheid’  

Het CultureForHealth-rapport dat op 24 november 2022 werd gepresenteerd, onderstreept opnieuw de positieve effecten van cultuur op gezondheid en welbevinden.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Het review onderzoek (Culture Action Europe 2022) bouwt voort op het WHO-rapport uit 2019. Net als de WHO roept het onderzoeksteam beleidsmakers op om meer te investeren in culturele interventies in de gezondheidszorg. Zeker nu er een sterk -en groeiende hoeveelheid-  bewijs gevonden is.

In 2022 heeft het onderzoeksteam van CultureForHealth de reikwijdte van het WHO-rapport bijgewerkt en verbreed. Er zijn 137 wetenschappelijke studies gevonden over de verbanden tussen cultuur en gezondheid. Samen met 117 studies over cultuur en welzijn, 131 studies over cultuur en gemeenschapswelzijn en 12 onderzoeken naar de positieve effecten van cultuur tijdens COVID-19.  

De meeste onderzoeken die zijn opgenomen gaan over activiteiten waarbij deelnemers actief betrokken waren bij het creatieve proces. Het bewijs wijst op associaties tussen kunstgerelateerde culturele activiteiten en positieve gezondheidsresultaten.  

Het onderzoek somt onder andere de volgende positieve effecten op:  

  • Verbeteringen van de kwaliteit van leven
  • Verbeterd algemeen en psychisch welzijn  
  • Verhoogde maatschappelijke betrokkenheid
  • Een vermindering van persoonlijke ervaringen met depressie en angst
  • Verbeterde gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven bij patiënten met chronische gezondheidsproblemen
  • Preventie van cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen
  • De ontwikkeling van cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden

Door deelname aan kunst en cultuur op te nemen in de gezondheidszorg en het gezondheidsbeleid, kunnen beleidsmakers binnen de zorg en het sociaal domein voortbouwen op de sterke en groeiende hoeveelheid bewijs die voor het eerst werd geschetst in 2019, in het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  

Om de potentiële gezondheids- en welzijnsvoordelen van cultuur in de hele Europese Unie te benutten, is volgens het onderzoek actie nodig op de volgende gebieden:  

  1. Toegewijde strategische en financiële ondersteuning  
  2. Kennis- en bewustwordingsopbouw  
  3. Training en intercollegiaal leren  
  4. Lokaliseren van cultuur, gezondheid en welzijn (Research & Development) en beleidsdiscussies 

Voor acht verschillende maatschappelijke uitdagingen geeft het rapport aanbevelingen over hoe kunst en cultuur aan deze uitdagingen bij kunnen dragen.  

Verder lezen


 Headerfoto: ©iStock

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3.4 / 5. totaal 9

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Mary Ritsema 10-01-2023

Eindelijk en gelukkig komt dit item meer onder de aandacht. Ruim vijf jaar geleden werd in Groningen Samen Kunst Verkennen opgericht. Twee jaar geleden werden we een zelfstandige stichting en kregen we onze eigen website met de gelijknamige naam. Ruim tien jaar geleden mocht ik gelukkig kennis maken met beeldende kunsten. Zelf heb ik ervaren wat dit deed met mijn welzijn. Pure ontspanning en heerlijke momenten met derden die hetzelfde ervaren als ikzelf. Creativiteit kunnen uiten, het belangrijkste dat er is, het geeft niet in welke vorm en of je goed bent in wat je doet, dat komt vanzelf en als dat niet zo is, dan was je toch lekker actief!

reageer
Marlies Tal 11-01-2023

Hoi Mary,
Wat mooi om jouw persoonlijke ervaring te horen die onze inzet hierop bevestigd. En leuk dat je ons weer eens attendeert op Samen Kunst Verkennen, wat een mooie organisatie!
Met het programma Cultuurparticipatie werken we met OCW en FCP intensief aan het verlagen van drempels zodat iedereen cultuur kan beoefenen en stimuleren we de samenwerking tussen de cultuursector en zorg en welzijnsorganisaties. Juist omdat we de toegevoegde waarde van cultuurbeoefening voor ons welbevinden zien. Deze Europese studie onderschrijft dit belang nog eens.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Marlies Tal (zij/haar/haar)
Marlies Tal (zij/haar/haar)
Functie: Manager Externe Relaties, Leidinggevende Cultuurparticipatie, Onderzoek, Beleid en Code D&I
Expertise: overheidsbeleid,programma cultuurparticipatie
marliestal@lkca.nl
030 711 51 70
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel