Inspiratie

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Aan de slag met maakonderwijs maar op zoek naar concrete handvatten? Check deze leerlijnen, lesvoorbeelden en andere online inspiratiebronnen. Mis je een inspiratiebron? Stuur een mailtje naar LauraStoove@lkca.nl.

Leerlijnen maakonderwijs

Craftsklas (CraftsCouncilNederland)

Leerlijn met eenvoudige handvatten om maakonderwijs binnen de activiteiten te introduceren. Met online lessen, tutorials, filmpjes en achtergrondinformatie over de kunst van het maken. 
Lees verder

Een Bauhaus aanpak (LekkerSamenKlooien)

Doorlopende leerlijn met een natuurlijke integratie van leerinhoud, creativiteit en vaardigheden. 
Lees verder

Leerlijn kunst & techniek (Westland en WNTweb)

Kunst, natuur en techniek hebben een gelijkwaardig aandeel in deze leerlijn, die bestaat uit een basisreeks van vijf lessen per groep. 
Lees verder

Inspiratiebronnen maakonderwijs

ABC van het Maken

Een visueel woordenboek en handige startpagina voor iedereen die met maakonderwijs aan de slag wil. De website staat vol met maakprojecten, boeken, online filmpjes en tools en biedt uitgebreide informatie over belangrijke maakprincipes, maakvisionairs en maakplaatsen. Een initiatief van Platform Maker Education samen met Mediawijzer.net en partners in het hele land.
Lees verder

ArtScience Database

ArtScienceDatabase is een bronnenbank voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs. Hier vind je voorbeelden van werk op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie.
Lees verder

Bright Makers

Bright, Kleinkunstig en Grote Broer ontwikkelen en bieden vanuit dit label workshops en projecten aan. Ze willen hiermee kinderen op creatieve wijze bijzondere en innovatieve technologieën laten gebruiken en ontdekken.
Lees verder

CraftsCouncilNederland

Overkoepelend platform voor het hedendaagse creatieve ambacht. CraftsCouncilNederland is een verbindende schakel tussen ambacht, onderwijs en creatieve industrie.
Lees verder

Designed by kids: ontwerpend leren in de klas

Initiatief van Wetenschapsknooppunt TU Delft en ontwerpbureau Meeple met als doel leerlingen en leerkrachten verbinden met de wereld van wetenschappers, waar ontwerpend en onderzoekend leren centraal staan. De website wordt doorlopend in co-creatie met scholen aangevuld.
Lees verder

Fabricavii

Initiatief van het Community Learning Center Arnhem en de HAN Pabo waarmee scholen geholpen worden aan de slag te gaan met maakonderwijs. Scholen kunnen gebruikmaken van het educatief aanbod dat bestaat uit een zogenaamde maakchallenge met opdrachten en leermiddelen. Ook zijn er masterclasses voor (aankomende) leraren. 
Lees verder

Fillip Studios 

Kunstprojecten van Fillip zijn projecten die digitale mogelijkheden verbinden met onze analoge zintuigen. Behalve projecten organiseren ze ook educatieve programma’s, waarmee ze verwondering naar de klas brengen. En in meetups praten wetenschappers en kunstenaars met elkaar over hun nieuwste ontdekkingen.
Lees verder

IXspace

Richt zich op het stimuleren van de creativiteit van leerlingen met nieuwe technologie en ICT-toepassingen. Inspiratiebron om leraren, lerarenopleiders en studenten. Ook werken ze samen met onderzoekers om te kijken naar de invulling van maakonderwijs in het primair onderwijs.
Lees verder

LekkerSamenKlooien

Ode aan de schoonheid van het aanklooien. De site biedt hulpmiddelen zoals een boek (in wording) over gereedschappen, lesmaterialen in de vorm van klooikoffers en lesvoorbeelden. 
Lees verder

Maakotheek

Alle kinderen hun talenten optimaal laten benutten en ontplooien, daar wil de Maakotheek aan bijdragen. Zij doen dat door het verhuren van maakboxen (leskisten) waarin alle benodigde materiaal zit inclusief lessen en instructievideo’s.
Lees verder

MakerCosmos

Lerend netwerk dat landelijk en regionaal samenwerkt en deel uitmaakt van een wereldwijde maakbeweging. Ze brengen verschillende beroepsgroepen en informele netwerken samen. Zoals kunstenaars, ontwerpers, jongeren, knutselaars, programmeurs, creatievelingen, leraren en wetenschappers.
Lees verder

Makered: maker education in Nederland

Verzameling van bronnen, boeken en evenementen over maakonderwijs. Ook zijn er lesmaterialen te vinden. De website is een persoonlijk initiatief van Arjan van der Meij, docent natuurkunde. 
Lees verder

MakeyMakey

Amerikaanse website met lesideeën en een webshop waarin lesmateriaal te koop is.
Lees verder

MakerEducation.nl

Partners uit het onderwijs, bedrijfsleven, bibliotheken, de maker movement, media en festivalorganisaties werken samen om maakonderwijs een duurzame plek te geven in het onderwijs. Zij doen dit door conferenties en maakchallenges te organiseren, deel te nemen aan regionale Maker Faires en de landelijke Eindhoven Maker Faire en Fablabs te faciliteren.
Lees verder

MyMachine Vlaanderen

Onderzoek naar de evolutie van idee naar ontwerp tot werkend prototype. Tijdens dit proces leren kinderen en studenten door te maken, zelf oplossingen te ontwerpen, de fysieke en digitale wereld te verbinden en door kennis van maaktechnieken ideeën te materialiseren.
Lees verder

Professor Loep en Het Kunstlaboratorium

Culturele en educatieve projecten rondom kunst, techniek en natuur waarbij het vooral draait om het avontuur (proces) en minder om het resultaat. 
Lees verder

Scratch

Helpt kinderen en jongeren met leren creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken. In een online gemeenschap kunnen ze eigen interactieve verhalen, spellen en animaties programmeren en delen met anderen.
Lees verder

SySTEM 2020

De missie van SySTEM 2020 is drieledig: bundeling van allerlei initiatieven door heel Europa waarin leren buiten het klaslokaal wordt aangemoedigd, stakeholders betrekken bij deze vorm van onderwijs en het ontwerpen van nieuw materiaal voor lesprogramma’s.
Lees verder

Waag Society

Opereert op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie door onder meer de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën en hun toepassing voor sociale innovatie te verkennen. Eén van de activiteiten is het Maker Education Lab, waarin wordt onderzocht hoe een maker-mindset en 21e eeuwse vaardigheden kunnen helpen bij het kritisch omgaan met technologie in in een door technologie gedomineerde maatschappij. 
Lees verder

Woord&Beeldclub

Een broedplaats voor thematisch en projectmatig onderwijs, ontstaan uit de plusklas van OBS De Startbaan in Den Haag. Met kant en klare lesvoorbeelden, leerlijnen en concepten waarin onderzoekend en ontwerpend leren uitgebreid aan bod komen.
Lees verder

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel