Kennisdossier cultuurbeleid

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

In je visie op cultuurbeoefening geef je antwoord op de vraag: waarom vind je cultuurbeoefening belangrijk in je gemeente? Wat wil je ermee bereiken? Je kunt de visie specifiek formuleren voor cultuurbeoefening, maar je kunt haar ook laten aansluiten op een bredere, domeinoverstijgende gemeentelijke visie.

Cultureel vermogen

Een veelgehoorde reden waarom gemeenten beleid voor cultuurbeoefening maken, is de bijdrage aan het cultureel vermogen van de inwoners. Cultureel vermogen is een breed begrip en staat voor het vermogen om elkaar cultureel te ontmoeten. Het omvat vaardigheden zoals het omgaan met culturele diversiteit, het vermogen tot kritisch denken en mediawijsheid. Deze vaardigheden zijn nodig in een steeds sneller veranderende maatschappij: economisch, technisch en cultureel. Cultureel vermogen zorgt ervoor dat we met die veranderingen kunnen omgaan, elkaar kunnen begrijpen, ons kunnen uiten en in openheid de samenleving van de toekomst kunnen vormgeven.

Positieve gezondheid

Sinds 2023, het jaar waarin de brede SPUK werd geïntroduceerd, brengen veel gemeenten cultuurbeoefening in verband met de doelen uit het Gezond en Actief Leven Akkoord. Cultuur is één van de bouwstenen dat bijdraagt aan diverse dimensies van positieve gezondheid. Zo draagt cultuurdeelname bij aan de doelstelling ‘Een gezonde generatie in 2040’.

Verder lezen

  • Kennisdossier: culturele leerecosystemen. Wat heeft een lokaal of regionaal leerecosysteem nodig om iedereen te laten floreren?
  • Kennispagina brede SPUK/BRC: leeswijzer vol kennis en tips voor iedereen die betrokken is bij, of werkzaam is als, cultuurcoach.
  • Startpagina kunst, cultuur en Positieve Gezondheid. Alle kennis en informatie over de invloed van kunst en cultuur op de zes dimensies van Positieve Gezondheid.

    Vond je dit artikel interessant?

    Gemiddelde 4.6 / 5. totaal 14

    Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

    Reacties (0)
    Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
    Merit de Valk
    Merit de Valk
    Functie: Specialist Beleid
    Expertise: overheidsbeleid
    meritdevalk@lkca.nl
    06 26 21 22 44
    Bekijk alle experts
    Bijgewerkt op:
    Gepubliceerd:
    Deel dit artikel