Kennisdossier Impact
Wil je nou zelf aan de slag om de impact van jouw beleid of ondersteuning zichtbaar te maken? Of wil je het bijvoorbeeld een participatieproject of amateurkunstvereniging ondersteunen met het zichtbaar maken van hun impact? Er zijn legio tools die je daarbij helpen. Het is belangrijk dat je de juiste (meet)instrumenten inzet voor jouw impactmeting. We zetten er onderaan deze pagina een aantal op een rijtje.
Ook onze provinciale partners, bijvoorbeeld Rijnbrink en KunstLoc verdiepen zich steeds meer in ‘impact’. KunstLoc geeft inzicht in hun proces hoe ze hun impact zichtbaar maken en hoe je daar zelf mee aan de slag kan gaan. Zij hanteren een vijfstappen plan voor het leren van impactmeten:
Een tweede stappenplan dat we uitlichten is van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).
Stap 1: bepaal wie je publiek is – en maak daarin onderscheid wie je directe en indirecte publiek is.
Stap 2: bedenk wat voor impact je wil maken – formuleer een theory of change en beschouw het als langetermijndoel.
Stap 3: stel een plan op – en bedenk de uitkomsten die je wil creëren en de indicatoren die je daarvoor moet meten.
Stap 4: verzamel je data – en denk daarbij aan vragen als: welke data, bij wie, waar en wanneer verzamel ik deze data, welke methoden zet ik in?
Stap 5: data analyse en interpretatie – en beschrijf daarin wat je ziet en daaruit kan afleiden.
Stap 6: schrijf je impactverhaal – en zorg ervoor dat je verzamelde data bijdraagt aan het verhaal dat je gaat overbrengen.
En vergeet bovenal niet: het meten én maken van impact is niet altijd het belangrijkste. In het slotartikel van de Impact Tiendaagse Kunst & Cultuur wordt terechtgesteld: werken met impact moet de artistieke praktijk niet beperken. Er mag serieuzer naar het maken van impact gekeken worden door de kunst en cultuursector, maar er moet voldoende ruimte blijven voor ‘kunst maken om het kunst maken’ en om te experimenteren.

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)