Kennisdossier Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst

In dit kennisdossier vind je kennis, ervaringen en informatie over het Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Het Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst (NOA) is onderdeel van de Pilot Nationaal Akkoord Amateurkunst van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). Deze regeling ondersteunt de amateurkunstsector bij de voorbereidingen voor de toekomst. Het doel? Een sterker netwerk, meer zichtbaarheid en duurzame ondersteuning voor amateurkunstverenigingen in Nederland. In dit kennisdossier lees je alles over het ontwikkeltrajects en de pilots.

In dit kennisdossier vind je informatie over:

  • Lees ook (een verzameling handige links)

    Wat is het Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst? 

    Als onderdeel van de Pilot Nationaal Akkoord Amateurkunst helpt NOA culturele instellingen en amateurkunstgroepen om samen te werken aan de toekomst. Dit traject biedt ondersteuning en inspiratie voor innovatieve projecten. Daarbij staat de vraag centraal: wat heeft de sector nodig om duurzaam te blijven groeien? 

    De Pilot Nationaal Akkoord Amateurkunst vindt haar oorsprong in de ‘Meerjarenbrief 2023-2025: De Kracht van Creativiteit’ (november 2022) van toenmalig staatssecretaris voor cultuur Uslu. Daarin pleitte zij voor een structurele, samenhangende aanpak van de ondersteuning van amateurkunstgroepen:

    ‘Ik investeer in de sectorontwikkeling en -vernieuwing van amateurkunst. Ruim zeven miljoen mensen doen aan amateurkunst. Tegelijk blijken voorzieningen voor amateurs kwetsbaar. Ik zet in op een Nationaal Akkoord Amateurkunst (werktitel) met afspraken tussen OCW, IPO en VNG over een structurele, samenhangende aanpak van de ondersteuning van amateurkunstgroepen.’

    Ontwikkeltraject

    Namens OCW draagt LKCA met een ontwikkeltraject bij aan samenwerking, ontwikkeling en kennisdeling binnen de pilotregeling. Alle deelnemende pilots nemen dit mee in hun plannen, nemen deel aan het traject en worden gevraagd tijd te reserveren om te monitoren en evalueren. Met het ontwikkeltraject realiseren we samen met de pilotorganisaties dat: 

  • De impact en opbrengst van de pilots zo groot mogelijk is. De organisaties die deelnemen aan de regeling helpen elkaar verder door kennis en vaardigheden uit te wisselen.  
  • De werkwijzen en (leer)opbrengsten overdraagbaar zijn gemaakt. Met hulp van LKCA worden deze verzameld, zodat ook andere organisaties in het bredere amateurkunstenveld ze toe kunnen passen. 
  • We input bieden voor zowel bestaand als nieuw beleid voor de versterking van de infrastructuur voor amateurkunst. Gezamenlijk wordt gewerkt aan conclusies en aanbevelingen uit de pilotregelingen die input vormen voor het opstellen en uitvoeren van bijvoorbeeld de bestuurlijke afspraken.  

    Voor het ontwikkeltraject betrekt LKCA drie specialisten die dit gaan vormgeven en uitvoeren, samen met de organisaties die meedoen en LKCA-medewerkers. De specialisten zijn:

  • Kwartiermaker/netwerker: Evelien Nelemans-Wouters (ENW Cultuur)
  • Onderzoeker: Dr. Natascha Notten (onderzoeksbureau Gelijkschap)
  • Werkveldspecialist: Piet Roorda (LKCA)

    Vond je dit artikel interessant?

    Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 10

    Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

    Reacties (0)
    Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
    Merit de Valk
    Merit de Valk
    Functie: Specialist Beleid
    Expertise: overheidsbeleid
    meritdevalk@lkca.nl
    06 26 21 22 44
    Bekijk alle experts
    Bijgewerkt op:
    Gepubliceerd:
    Deel dit artikel