Kennispagina programma School en Omgeving

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Binnen het programma School en Omgeving werken verschillende partners samen aan meer kansengelijkheid binnen en buiten de school:

Gelijke Kansen Alliantie (GKA)

De Gelijke Kansen Alliantie (GKA) werkt samen met scholen, gemeenten en maatschappelijke partners aan het verbeteren van kansengelijkheid in het onderwijs met aandacht voor thuis, school en de leefomgeving.

In het programma School & Omgeving ondersteunt de Gelijke Kansen Alliantie lokale coalities van scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties bij het ontwikkelen van een stimulerende omgeving voor kinderen en jongeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het opstellen en uitvoeren van plannen om meer leerlingen een buitenschools aanbod te bieden. Daarnaast zorgt de GKA voor kennisdeling. De coalities werken mee aan onderzoek naar wat werkt.

Op de website van GKA vind je onder andere informatie voor nieuwe en bestaande coalities, handvatten en praktische voorbeelden ter inspiratie.

Heb je vragen over een bestaande coalitie of wil je je hierbij aansluiten? De regiocoördinatoren van de GKA kunnen je er alles over vertellen.

Penvoerders programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK)

In het programma Cultuureducatie met Kwaliteit werken scholen en culturele instellingen in het hele land samen om kunst en cultuur een vast onderdeel van het lesprogramma te maken.

Penvoerders die het programma CmK uitvoeren, kunnen ook deelnemen aan School & Omgeving. Door deel te nemen aan beide regelingen kunnen scholen het binnen- en buitenschoolse culturele aanbod verdiepen.

Wil je hier meer over weten? Of gewoon eens van gedachten wisselen over cultuureducatie? Bekijk dan op de landkaart op de website met welke organisatie bij jou in de buurt je contact kunt opnemen.

Méér Muziek in de Klas / Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving

Binnen het programma ‘Méér kunst & cultuur in School en Omgeving’ draagt ‘Méér Muziek in de Klas’ bij aan de realisatie van een verlengde schooldag op scholen waar leerlingen opgroeien vanuit een kansenachterstand.

De aftrap van het programma ‘Méér kunst en cultuur in School en Omgeving’ vond plaats op 23 mei 2023. De focus werd daarbij verlegd van alleen muziek naar een gevarieerd buitenschools creatief aanbod om kinderen en jongeren uit alle lagen van de samenleving dezelfde kansen te bieden.

Wil jij méér kunst en cultuur in de buurt van jouw school en omgeving? Of werk je al aan een breed kunst- en cultuuraanbod en deel je graag jullie ervaringen met ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’? Lees dan verder.

De Nationale Jeugd Coalitie (NJC)

Door cultuur, jeugdwerk, natuuractiviteiten en sport ontwikkelen kinderen en jongeren vaardigheden voor het leven. Dit maakt zorg minder vaak nodig en draagt bij aan een veerkrachtige samenleving. De Nationale Jeugdcoalitie agendeert een brede ontwikkeling van de jeugd in landelijk en gemeentelijk beleid.

De NJC vraagt aandacht voor de verbinding en versterking van clubs, verenigingen en organisaties in de omgeving van scholen. Dit met als doel om gelijkwaardig te kunnen samenwerken. Landelijke en lokale samenwerking tussen domeinen is noodzakelijk om kansengelijkheid te bevorderen. Dit begint bij onszelf én de overheden.

Onderstaande folder en voorbeeldbrief van de Nationale Jeugd Coalitie kunnen gebruikt worden om lokale clubs, verenigingen en organisaties te informeren over de mogelijkheden van het programma School & Omgeving.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Piet Hagenaars 23-02-2023

De link naar het tabblad 'Kansen voor cultuur' werkt niet. Jammer. Is dat te herstellen?

reageer
Bert Schoones 23-02-2023

Dank Piet, is nu hersteld!
Vriendelijke groet, Bert

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ronald Kox (hij/hem/zijn)
Ronald Kox (hij/hem/zijn)
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: curriculumontwikkeling
ronaldkox@lkca.nl
030 711 51 42
Max van Alphen (hij/hem/zijn)
Max van Alphen (hij/hem/zijn)
Functie: Specialist Cultuureducatie
maxvanalphen@lkca.nl
06 15 40 99 39
Emma Staals
Emma Staals
Functie: Trainee Cultuureducatie
emmastaals@lkca.nl
030 - 711 51 13
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel