MilSim: op missie met een verhaal
Terroristen tegen een Task Force, de Taliban tegen Amerikanen of Noord tegen Zuid Vietnam. Tijdens een MilSim simuleren we militaire missies die soms dagen en nachten kunnen duren. Vaak beginnen we met veel toneelspel en gaandeweg wordt er meer ‘geschoten’*.
In Tsjechië en Zweden organiseren ze MilSims waar soms honderden of duizenden deelnemers op afkomen. Hierbij maken ze gebruik van militaire voertuigen en soms zelfs van helikopters. Maar er zijn ook kleinere evenementen waar een handvol deelnemers aan meedoen. Dat vind ik soms nog wel spannender en uitdagender. Het belangrijkste onderdeel van een Milsim is voor mij toch wel de juiste mindset.
De mindset van een MilSimmer
Ik merk dat mensen die al een paar jaar airsoft spelen (skirms) snel uitgekeken zijn op deze spelvorm. Dan proberen ze MilSim. Ze onderschatten daarbij vaak de omstandigheden waaronder we spelen. Het ‘s nachts doorgaan, het opvolgen van bevelen, de kou. Daadwerkelijk in het veld staan is iets anders dan Call of Duty spelen op de computer.
Een weekend Milsimmen betekent teambuilding. Alles wat je doet, onderneem je met een buddy, al is het naar de latrine. De missies behaal je met het team. Het is daarbij belangrijk dat de sterken de zwakken helpen.
Tijdens een event ben je alleen maar bezig met je missie of met elkaar. Al het andere valt even van je af. Het is een spel, het gaat er niet om wie er wint zoals in sport. Hooguit hoor je of de missie is behaald.
Geen enkele MilSim is hetzelfde. De lat ligt vrij hoog, we houden er geen rekening mee als deelnemers willen slapen. Een beetje afzien tijdens het spel hoort erbij. Het geeft mij na afloop een fijn gevoel. Dat is ook de mindset die we graag zien. MilSim is een vrij gesloten wereld en dat is maar goed ook. Het komt voor dat een hele missie naar de knoppen gaat omdat de deelnemers zich niet goed voorbereiden. Daarom hebben we het Milsim Training Centrum (MTC) opgericht.
Het MilSim Training Centrum
We geven lessen in kaartlezen, coördinaten prikken, bivak bouwen en patrouille lopen. Kennis die je normaal gesproken leert als soldaat bij defensie. Een goede conditie is handig en je moet ook in staat zijn om een spelkarakter dagenlang vol te houden. Als je bij ons slaagt, kan je aan elke MilSim meedoen.
Ik ben er iedere dag mee bezig. De meeste tijd besteed ik aan het uitdenken van scenario’s voor events en trainingen. Soms heb ik slapeloze nachten voordat het event begint. Maar de tijd die ik spendeer aan de voorbereidingen wordt dubbel en dwars uitbetaald wanneer we een evenement hebben neergezet waar iedereen nog maanden over praat. Een goede MilSim? Dat is voor mij een superspannende missie met een duidelijke hiërarchie, het naleven van kledingvoorschriften en wanneer iedereen in karakter blijft. Dat zorgt voor een superleuke sfeer en vooral heel veel lol!
Auteur: Edwin van Straaten
*Milsim, militaire simulatie, is een spelvorm waarbij gebruik gemaakt wordt van airsoft apparaten. Dit apparaat schiet kleine plastic balletjes door middel van gas-, lucht- of elektrische druk. In Nederland is het sinds 2012 mogelijk om een airsoft-wapen te hebben mits je een vergunning krijgt van de NABV (Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging). Hierbij moet je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag ) kunnen overleggen. De airsoft apparaten, zoals ze moeten worden aangeduid, liggen altijd veilig vergrendeld. Je mag deze apparaten uitsluitend vervoeren met een geldige reden. Deze reden moet worden goedgekeurd door de NABV. Een legitieme reden is bijvoorbeeld een airsoft-event uitgevoerd door een erkend en goedgekeurde organisatie op een door de NABV goedgekeurd terrein.
Binnen het airsoften is skirmen de meest beoefende vorm. Hierbij spelen twee of meer partijen tegenover elkaar.
Deze blog is onderdeel van de blogreeks ‘Culturele praktijken in beeld’, waarin LKCA laat zien dat het begrip ‘cultuur’ breder is dan vaak wordt vermoed. Bekijk ook de andere blogs en stel je open voor culturele praktijken die nu buiten het blikveld van de mainstream vallen.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)