Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst nu echt van start

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

In de afgelopen week stonden er verschillende kennismakingsgesprekken in de agenda van onderzoeker Natascha Notten en van mij. We maakten kennis met de projecten die zijn gehonoreerd binnen de regeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie ‘Pilot Nationaal Akkoord Amateurkunst’, en vooral met de mensen erachter.

Onze nieuwsgierigheid staat meteen aan: wat staat er te gebeuren in de amateurkunst in Nederland en van waaruit is dat zo ontstaan? Ik zei het al tegen een van de projecthouders: het is een voorrecht om bij iedereen een kijkje in de keuken te krijgen. Om te zien waar mogelijke oplossingen liggen voor uitdagingen die al langer bestaan, maar ook voor uitdagingen die recenter zijn.

Onze nieuwsgierigheid staat meteen aan: wat staat er te gebeuren in de amateurkunst in Nederland?

Wie zijn wij?

Het team achter NOA, want zo noemen we het Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst liefkozend, is nu ruim een half jaar bezig. Dat team bestaat uit Natascha Notten die als onderzoeker verbonden is aan het traject, Wytse Pyt de Jager die zich bezighoudt met de communicatie en ikzelf, Evelien Nelemans, verbonden als kwartiermaker/netwerker. Samen met Nicole Stellingwerf en Piet Roorda van LKCA schreven wij de afgelopen tijd een plan van aanpak.

Stevig netwerk

Met het Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst werken we samen aan een sterkere amateurkunstensector. Het ontwikkeltraject is een opmaat naar een stevig netwerk van amateurkunstondersteuning, dat ook na de pilotperiode actief blijft. De kennis die we binnen de pilots opdoen maken we inzichtelijk, toegankelijk en overdraagbaar. We leggen daarmee de basis voor een duurzaam netwerk.

Hoog tijd om de boer op te gaan

De afgelopen tijd heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie de projecten gehonoreerd die gericht zijn op de inhoudelijke versterking binnen de discipline-ondersteuning. Tijd voor ons om in actie te komen, deze mensen welkom te heten in het traject en een kennismaking te plannen. We vinden het belangrijk om te horen wat de deelnemers van plan zijn met hun aanvraag. En wat ze willen leren of weten van anderen. Zo bekijken we stap voor stap wat er nodig is om met elkaar het netwerk te vormen.

Op donderdag 11 april ’24 vindt de eerste live-dag plaats. Op deze kennisdelingsdag presenteren gehonoreerde projecten binnen de pilotregeling Nationaal Akkoord Amateurkunst hun plannen, en hoe ze van start zijn gegaan. Deze dag geeft input voor een tussenanalyse. Ook beschrijven we de kennis die we tot nu toe hebben opgedaan. Op 27 juni ’24 staat een volgende live-dag gepland. Dan bekijken we met elkaar welke stappen zijn gezet.

Breder netwerk

Of je wel of geen middelen krijgt uit de subsidie, bepaalt niet of je bij het netwerk hoort. Het netwerk is vanzelfsprekend breder. Daarom haken we ook partners aan die van belang zijn voor de ontwikkeling van de amateurkunst. Informatie daarover delen we binnenkort onder andere via deze website. Ook delen we regelmatig interessante ontwikkelingen of mooie voorbeelden.

Vragen?

Heb je vragen of wil je op de hoogte blijven van de tussentijdse stappen? Laat het me weten! Je kunt me mailen op eveliennelemans@lkca.nl.

Verder lezen

Afbeelding in tegel: Anna van Kooij Utrechts Centrum voor de Kunsten, Presentaties Muziek

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
pietroorda@lkca.nl
030 711 51 31
Nicole Stellingwerf
Nicole Stellingwerf
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie
nicolestellingwerf@lkca.nl
030 711 51 85
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel