Re/Presenting Europe
Onderzoeksprogramma
Het vijfjarige onderzoeksprogramma Re/Presenting Europe: popular representations of diversity and belonging (2023-2027) wordt gefinancierd door NWO. Binnen dit programma werkt een groot consortium van academische en maatschappelijke partners samen aan het bevorderen van een meer inclusieve en veerkrachtige Europese – en in het bijzonder Nederlandse – samenleving. LKCA is partner in dit programma en zet vooral in op de betrokkenheid van relevante maatschappelijke partners en de vertaalslag van onderzoek naar de praktijk. LKCA is betrokken bij het thema Hiphop & Urban Arts, waarbij onderzocht wordt wat de rol van hiphop en urban arts is bij het thuisgevoel voor diverse generaties in Nederland. Het traject Culture Capsule onderzoekt hoe we de geschiedenis van de Nederlandse hiphop kunnen vastleggen in een archief.
Identiteit
Er is weinig erkenning voor de bijdragen van zwarte gemeenschappen, migrantengroepen en mensen van kleur aan de Europese cultuur. Het onderzoeksprogramma Re/Presenting Europe wil de rol laten zien die minderheden hebben gespeeld bij het vormgeven van Europa, vooral op het gebied van onderwijs, sport en culturele uitingen. Door migranten, vluchtelingen en hun nakomelingen op te nemen in representaties van de Nederlandse identiteit, legt het programma nadruk op de complexiteit van de geschiedenis.
Thema’s
Centrale vragen in het gehele programma zijn: wat draagt bij aan het gevoel van ’thuisvoelen’ en erbij horen? En wat verhindert dat? Wat is er nodig om een meer inclusieve samenleving te maken met elkaar, waarin iedereen zich thuis kan voelen? Het programma onderzoekt dit op vijf gebieden:
- Education & Learning: welke representaties zijn er in het (formeel en non-formeel) onderwijs van minderheden en gemarginaliseerde groepen? En wat zeggen leerlingen hier zelf over? Zijn die beelden helpend of belemmerend?
- Sports Heroes & Stereotypes: welke sporthelden eert men in het Caribisch deel van Nederland? Wie zijn de helden voor de jongeren van nu? Helpen helden je om je meer onderdeel te voelen van de samenleving of dragen zij soms ook bij aan stereotypering?
- Hiphop & Urban Arts: wat is de rol van hiphop en urban arts bij het thuisgevoel voor diverse generaties in Nederland? En (hoe) kunnen we dit vastleggen in een archief?
- Healing & Joy: over processen van heling van postkoloniaal trauma.
- Braided Identities: hierin worden de bevindingen van de andere vier onderzoeksterreinen samengebracht en vergeleken. Welke representaties zouden bij kunnen dragen aan een inclusiever en veelzijdiger beeld van Nederland en Europa? Denk ook aan de vervlechting van identiteiten van het Caribisch en Europees deel van Nederland en de voormalige koloniën. Tekortkomingen in representaties in het verleden en heden worden gecorrigeerd. Daarmee opent zich een weg voor een accurate, onderbouwde weergave van de diverse samenleving die Nederland is.
Culture Capsule
A Documentation Center for the Dutch Hiphop and Urban Scene
Culture Capsule is het traject richting het nieuwe documentatiecentrum en archief voor hiphop en urban culture in Nederland. Het maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Re/Presenting Europe.
Hiphop bestaat ruim 50 jaar. Om te voorkomen dat de verhalen uit de begintijd van de Nederlandse hiphopscene verloren gaan, bouwen we aan een community-driven archief voor the culture. Dat doen we niet alleen. Samen met zoveel mogelijk partners, makers, fans en onderzoekers willen we materiaal en verhalen vastleggen en digitaliseren, en ze zo voor iedereen toegankelijk maken. Bestaande archieven worden op deze manier met elkaar verbonden.
Velen van ons hebben thuis spullen liggen die het verhaal vertellen van de Nederlandse hiphopscene. Van audio- en video-opnames die een kijkje bieden in de ontstaansgeschiedenis, tot aan flyers, foto’s en producten die uitbeelden hoe the culture zich steeds verder ontwikkelt en vernieuwt. Culture Capsule verzamelt de verhalen van the culture en maakt ze voor iedereen toegankelijk. Culture Capsule is een collectief van hiphop hubs en urban houses, onderzoekers en makers. Samen bouwen we aan een gemeenschappelijk geheugen van the culture in Nederland om verhalen voor volgende generaties vast te leggen.
Making it happen: van verborgen erfgoed naar een documentatiecentrum van the culture
Een digitaal geheugen van én voor de scene is niet zomaar opgebouwd. We doen onderzoek, bouwen een community op die vanuit de scene de geschiedenis wil documenteren en werken gezamenlijk aan een digitaal archief.
Tijdlijn
Opstart: augustus 2024 |
Lancering: oktober 2024 |
Start digitaliseren van erfgoed: november 2024 |
Wetenschappelijke archivering: juni 2025 |
Datamigratie: december 2026 |
Lancering documentatiecentrum: september 2027 |
Wat wij doen
- Inventariseren
Samen met regionale makers en organisaties uit de scene brengen we in kaart welk materiaal er is. - Digitaliseren
Samen met experts van onder meer het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid digitaliseren we het materiaal. - Faciliteren
We helpen partijen uit de scene met inventariseren en digitaliseren van materiaal door ze te koppelen aan experts binnen ons netwerk.
Wat kun jij doen?
- Breng materiaal in. Heb jij nog spullen thuis die een uiting zijn van de Nederlandse hiphop en urban culture? Laat het ons weten, zodat we je kunnen helpen met digitaliseren. Alles is welkom! Een (onvolledige) lijst van materiaal dat we zoeken: audio-opnames, video-opnames, foto’s, posters, flyers, schetsen, kledingstukken, apparatuur en nog veel meer.
- Vertel je verhaal. Ben je langer actief in de scene en wil je jouw herinneringen en verhalen delen? Word een storyteller, zodat wij jouw verhaal kunnen vastleggen en opnemen in het digitale geheugen van de scene.
- Word archivaris. Ben je gedreven om zo veel mogelijk van the culture te tonen in jouw regio? Word onderdeel van het collectief en leer over de basis van archiveren van onze experts. Zo kun jij voor en door de gemeenschap aan de slag als archivaris.
- Word onderdeel van het collectief. Sta je aan het roer van een hub in de hiphop of urban scene in jouw regio en wil je daarom deel uitmaken van dit collectief? Laten we met elkaar in gesprek gaan over hoe jouw hub het best ingezet kan worden bij de creatie van het documentatiecentrum. Sluit je aan bij de organisaties en OG’s die al onderdeel van het collectief zijn.
Meer informatie over Culture Capsule lees je op de website.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)