Tools culturele ontmoeting
Fijn dat je de tools Cultureel Vermogen wilt gebruiken! In deze korte handleiding lees je hoe dat werkt.
Idee
Wat gebeurt er als je culturele ontmoeting centraal stelt in je werk en organisatie? De tools helpen je om aan de slag te gaan met een eenvoudig model met vier ingrediënten. Daarmee zet je de ontmoeting ‘AAN’. Je kunt dat toepassen op een activiteit, op een organisatie, op een samenwerking en op beleid.
Eerste ronde: KoersKaart
Het is fijn om eerst op te warmen. Dat kan met de ‘KoersKaart’. Die vormt het startpunt voor alle tools: speel éérst de KoersKaart voordat je aan de slag gaat met een tool.
Tweede ronde: tools
Je kunt de tools gebruiken voor verschillende toepassingen:
Alle tools werken op dezelfde manier en zijn ook los te gebruiken.
Samenstelling groep
Je kunt de tools spelen met een groep van minimaal 3 tot maximaal 7 mensen. Dat gaat het beste met mensen die nieuwsgierig zijn en iets willen. Het is niet nodig in homogene groepen te spelen: gemengde groepen (practitioners, management en beleidsmensen) werken ook goed. Trouwens, je kunt als practitioner ook de organisatietool of beleidstool spelen, en andersom.
Tijdsduur
Het duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur om een tool te spelen. Voor het spelen van de Koerskaart en één tool heb je dus een dagdeel nodig. Maar je kunt natuurlijk ook op verschillende dagen spelen, of na een paar weken; wat je wilt.
Voorkennis
Je hebt geen voorkennis nodig om de tools te spelen. De vorm verklaart zichzelf. Wel kan het handig zijn om de handreikingen Cultureel Vermogen door te kijken: zo maak je alvast kennis met het idee van culturele ontmoeting en Cultureel Vermogen.
Vorm en opbrengst
Alle tools zijn vergelijkbaar van opzet: in het midden van de tafel ligt het ‘vuur’ van de ontmoeting. Je ontdekt je hoe je dat vuur het beste kunt ontsteken en aanwakkeren. Dat doe je aan de hand van vragen die door de tool aan je worden gesteld. De kaarten leiden je door het spel.
Voorbereiding
Als je een tool begint, dan zie je meteen ‘Lees eerst dit’: daar zie je wat je moet doen om de tool speelklaar te maken. Dat is niet meer dan het klaarzetten van een tafel, het uitprinten van de kaarten en het verdelen van de rollen. Voor het verzamelen van de opbrengst heb je ook een laptop nodig.
Opbrengst
De tools zijn zo gemaakt dat je vanzelf informatie verzamelt die je later kunt gebruiken.
Wat je ook kiest, het spelen van de tools levert je altijd nieuwe inzichten, verbindingen en concrete resultaten op die je direct in de praktijk kunt brengen.
Ontwikkeling en communicatie
De tools zijn getest in de praktijk en blijven zich ontwikkelen zolang ze worden gebruikt. Een platform van gebruikers gaat dat bij elkaar brengen. De communicatie daarover loopt voorlopig via LKCA.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)