Traineetraject Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs (CCVO)

Word gecertificeerd CCVO-trainer en leid andere cultuurcoördinatoren in het voortgezet onderwijs op.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

De training Cultuurcoördinator vo is te volgen in twee verschillende routes. De eerste route als ondersteuner/opdrachtgever en de tweede route als trainee. Alleen het succesvol doorlopen van het traineetraject (route 2) geeft recht op een certificaat.

Route 1: Ondersteunen bij de training

De ondersteuner/opdrachtgever zorgt tijdens de CCVO-training voor operationele zaken en verbindt indien nodig met beleid, infrastructuur en ontwikkelingen in een lokale context. De CCVO-trainer is verantwoordelijk voor de inhoud van de training.

Voorafgaand aan de training

De ondersteuner neemt via de trainer kennis van de inhoud van de training (bouwstenen, werkvormen, dossier CCVO, opzet training, kaders en criteria) en het vo-onderwijs.

Tijdens de training

De ondersteuner ondersteunt de trainer op basis van aanwijzingen.

Na de training

De ondersteuner is uitgenodigd bij de presentaties van de gemaakte producten van de trainees. De ondersteuner ontvangt geen certificaat.

Route 2: Zelfstandig gaan trainen

Bij de opdrachtgever ontstaat de wens om een nieuwe trainer op te leiden. De opdrachtgever meldt de trainee aan bij LKCA voor het traineetraject. De trainee werkt samen met de regionale projectleider/intermediair en culturele instellingen en heeft kennis van het vo-onderwijs.

De trainee en de trainer zijn gedurende de training in co-creatie verantwoordelijk voor het trainingsproces. De trainee geeft de training en bereidt deze voor in samenwerking met de trainer.

In een kennismakingsgesprek wisselen trainer en trainee de wederzijdse verwachtingen uit en maken zij afspraken over de samenwerking, ureninzet en financiering.

Voorafgaand aan de training

Tijdens de startdag doet de trainee kennis op over alle aspecten van de training: het traject, de inhoud, de bouwstenen, kaders en criteria voor certificering en programmalijnen (zoals het kwaliteitennetwerk, Evi en het Dossier CCVO).

Tijdens de training

De trainee gaat samen met een gecertificeerde trainer aan de slag met de CCVO-training. Hierin leert de trainee over verschillende werkvormen en coaching. Daarnaast maakt de trainee kennis met het CCVO-trainersprofiel. De trainer begeleidt de trainee tijdens dit proces. Tussentijds vindt er een coachgesprek plaats. In deze periode werkt de trainee aan een beroepsproduct waarin de persoonlijke ontwikkelwens centraal staat.

Na de training

Tijdens de slotdag blikt de trainee terug op het traject en de eigen ontwikkeling. De trainee onderzoekt actuele ontwikkelingen en veranderprocessen en presenteert de gemaakte producten aan andere trainers, opdrachtgevers en LKCA. Door terug te kijken op het traject en te reflecteren op ontwikkelingen, draagt de trainee bij aan het borgen en actueel houden van de inhoud van de training. De trainee ontvangt het certificaat Trainer CCVO.

Kosten route 2

De kosten voor het traineetraject vallen uiteen in twee verplicht te volgen delen:

  • Deel 1 bedraagt 500 euro en bestaat uit de kosten die verbonden zijn aan de start- en slotdag (het LKCA-deel van het traject). Hiervoor ontvangt de opdrachtgever/steunfunctie een factuur van LKCA.
  • Deel 2 bestaat uit de begeleiding van de trainee door een gecertificeerde trainer. Dat gaat om 33 uur. Voor het vaststellen van het bedrag maakt de organisatie afspraken met de gecertificeerde trainer, waarbij LKCA fair practice stimuleert.  

    De kosten voor het traineetraject komen ten laste van de organisatie waar je voor werkt. Als je als zzp’er in opdracht gecertificeerd trainer wil worden, kan in overleg bepaald worden welk deel van de kosten ten laste komt van de organisatie en welk deel jij als zzp’er voor je rekening neemt. De uren voor het geven, voorbereiden en uitvoeren van de CCVO training zijn hier niet in opgenomen. Deze afstemming, over uren en honorarium, maken trainers en opdrachtgever zelf.

    Meer informatie

    Het traineetraject gaat door bij minimaal vier deelnemers. Voor vragen kun je terecht bij:

  • Karin van Dijk (karinvandijk@lkca.nl) of
  • Max van Alphen (maxvanalphen@lkca.nl).

    Vond je dit artikel interessant?

    Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

    Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

    Reacties (0)
    Bijgewerkt op:
    Gepubliceerd:
    Deel dit artikel