Trainingsreeks: Een sterke positie in het culturele werkveld

Nieuwe trainingsreeks start 4 februari 2025
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
In februari 2025 gaat de trainingsreeks ‘Een sterke positie in het culturele veld’ van start. Deze zes trainingen zijn bedoeld voor intermediairs, adviseurs, projectleiders en/of bruggenbouwers in cultuureducatie en amateurkunst. In dit artikel lees je meer over de thema’s die aan bod komen en vind je praktische informatie over inschrijving, data en tijden.

Lees verder onder de afbeelding.

Een groep deelnemers staat in een kring tijdens een training bij LKCA in Utrecht. Op de achtergrond is een groot scherm te zien met kleurrijke kunst. De ruimte heeft stoelen aan de zijkant en een flip-over.

Training 1: Introductie in het werkveld cultuureducatie en je rol als intermediair

4 februari 2025

In deze eerste training ga je op zoek naar de landelijke provinciale en stedelijke context van cultuureducatie. Je leert om dat te vertalen naar jouw lokale situatie. We onderzoeken welke rollen een intermediair kan hebben en wat jouw eigen rol is in jouw organisatie. En we bespreken welke vakinhoudelijke vaardigheden en persoonlijke competenties je daarvoor nodig hebt.

Training 2: In dialoog met het onderwijs

5 maart 2025

In deze training krijg je het onderwijs in beeld en leer je hoe je de vraag van het onderwijs in context zet en gebruikt als start van een duurzaam begeleidingstraject. De vraag die centraal staat is: hoe kom je in samenspraak met het onderwijs tot een educatief programma dat aansluit bij de visie op leren en hoe een school wil bijdragen aan de culturele ontwikkeling van leerlingen?

Training 3: Samenwerken in een cultuureducatief systeem

9 april 2025

Deze training gaat over het leerecosysteem-denken voor cultuureducatie en amateurkunst, over netwerkanalyse en hoe je van co-creatie een succes maakt.

Training 4: Grip op beleid en financiën

12 mei 2025

Tijdens de vierde training leer je meer over de kaders die door beleid en beschikbare middelen bepaald worden én over de kansen die je kunt benutten. Je krijgt inzicht in de verschillende aspecten van beleid en financiën en vindt de rode draad die je kunt gebruiken bij je werkzaamheden.

Training 5: Communiceren bij verandering

2 juni 2025

Wil jij anderen inspireren en meenemen in jouw ideeën? In deze training leer je hoe je effectief draagvlak creëert met krachtige communicatietechnieken en verdiep je je in de dynamiek van groepen. We gaan samen op zoek naar jouw manier van communiceren en invloed uitoefenen.

Training 6: De basis bijeen

25 juni 2025

‘De basis bijeen’ is een verplichte verdiepende training die je volgt nadat je één of meer andere trainingen uit deze reeks hebt gevolgd.

De trainingen 1 t/m 5 eindigen met een deelopdracht, voorzien van feedback van de trainer. De verdiepende training ‘De basis bijeen’ bestaat uit een kennisopdracht in een groepssamenstelling waarin de kennis van de trainingen zoveel mogelijk vertegenwoordigd is. Als een trainingsinhoud niet vertegenwoordigd is, wordt de opdracht aangepast zodat de inhoud aansluit bij de verworven kennis van de deelnemers. De deelnemers kiezen een casus, ontwerpen een plan en presenteren dit aan het eind van de dag in een posterpresentatie.

Certificaat

Je krijgt per training een deelcertificaat op basis van actieve deelname (inclusief deelname aan training 6 ‘De basis bijeen’) en voldoende niveau van de (deel)opdracht. Je ontvangt het eindcertificaat als je alle trainingen (1 t/m 6) hebt gevolgd.  

Praktische informatie

  • Kosten: € 500,- per training, met uitzondering van training 6 ‘De basis bijeen’ (geen extra kosten)
  • Locatie: LKCA, Utrecht
  • Niveau van de training: basis
  • Tijdsinvestering per training: 1 dag, van 10.00-16.00 uur
  • Los aanmelden voor een training is mogelijk, je hoeft niet de hele reeks te volgen. Alleen training 6 ‘De basis bijeen’ is verplicht voor iedereen die deelneemt aan (een van) de eerste vijf trainingen.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 1 / 5. totaal 1

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Annemarie Schamp 02-12-2024

Beste Karin, een interessante cursus, maar bij mij rijst de vraag of er cultuurcoordinatoren of kunstvakdocenten van vo scholen ook aan het woord komen om de andere kant van cultuureducatie aan bod te laten komen. Bijvoorbeeld; waardoor het soms zo lastig is om een mooi aanbod in te passen in de dagelijkse werkelijkheid van een school. Of een school wel of geen budget kan of wil vrijmaken. Wat de eisen vanuit de maatschappij of overheid zijn? Of het voor een vo school haalbaar is om duurzaam een project in de school te halen. Wat vervoerobstakels en kosten doen met de mogelijkheden? Of je vraaggestuurd of aanbodgestuurd gaat werken?
De reden dat het vaak lastig is voor een vo school heb ik, als teamleider en docent beeldende vorming op een havo-vwo school jaarlijks aan den lijve ondervonden. Ik volg nu de Bic in Zwolle en hoor dat er weinig kennis is hoe het er op een vo school aan toe gaat en waar mee gedeald moet worden. Ik hoop dat dit met deze cursus ook de ruimte krijgt om inzichtelijk te hebben. Begrip vanuit beide partijen is cruciaal als bruggenbouwer.
Met vriendelijke groet,
Annemarie Schamp Cultuurmakelaar Oss en intermediair VO.

reageer
Karin van Dijk 04-12-2024

Dag Annemarie,

Dank voor je reactie.

De trainingenreeks 1 t/m 6 zoomt in op de rol van de intermediair, projectleider, bruggenbouwer als adviseur, netwerker/verbinder en coach die samenwerkt met PO en VO.
Inhoudelijk wordt er per training zeker aandacht besteed aan de samenwerking met de cultuur coördinator/kunstvakdocent van de school.

Wat bieden we specifiek voor de cultuur coördinator/kunstvakdocent?
Trainers CCVO hebben de CCVO training speciaal ontworpen voor de cultuur coördinatoren VO. In deze training leren zij hun inhoudelijke rol te vergroten én zijn de onderwerpen die jij benoemt onderdeel van de training. Centraal staat hierin het perspectief van de cultuur coördinator/kunstvakdocent en zij leren met en van elkaar door kennisdeling en ervaringen hoe zij een stevige positie en draagvlak kunnen creëren om cultuur onderwijs op school te verstevigen. Gedurende de afgelopen jaren gegeven trainingen CCVO is er meer en meer kennis verzameld over het VO, de organisatie, samenwerkingsvormen, financiën etc.
De bevindingen, good practises en dillema’s brengen we vanuit deze kennis ook onder de aandacht in de trainingen reeks 1 t/m 6

Het VO consulenten netwerk is een goed platform waar aandacht is voor het VO.
Tijdens de Netwerkendag in september jl., heeft een cultuur coördinator/kunstvakdocent een presentatie gegeven van cultuur onderwijs op haar school als good practise en daarin in alle openheid dillema’s besproken met aanwezige consulenten.

Ik hoop dat ik met deze toelichting een helder beeld heb gegeven.
Mocht je nog vragen hebben dan mag je me uiteraard bellen of mailen.

Hartelijke groet,
Karin van Dijk

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Karin van Dijk
Karin van Dijk
Functie: Specialist Cultuureducatie
karinvandijk@lkca.nl
030 711 51 18
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel