Verzamelpagina koloniaal verleden

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Mapping Slavery

Een online platform dat de historische plaatsen van het slavernijverleden en erfgoed van het Nederlandse koloniale rijk in kaart brengt.

Gids Slavernijverleden Nederland

De Gids Slavernijverleden Nederland geeft een beknopt inzicht in het slavernijverleden van Nederland. In totaal worden er 100 locaties beschreven die een connectie met slavernij hebben.

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis

Het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNSee) beheert en ontwikkelt kennis van het slavernij- en koloniale verleden. Het instituut organiseert jaarlijks de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden.

The Black Archives

The Black Archives is een historisch archief vanuit zwarte en andere perspectieven die vaak onderbelicht zijn. Iedere maand zijn er activiteiten rondom thema’s uit de archieven.

De Keti Koti Tafel

Tijdens het Keti Koti Dialoogfestival in Amsterdam-Noord herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Tijdens een 3-daags dialoogfestival worden waardevolle gesprekken gevoerd.

Slavernij: tien waargebeurde verhalen

Het Rijksmuseum vertelt tien waargebeurde verhalen van mensen die betrokken waren bij het koloniaal verleden, bijvoorbeeld omdat ze tot slaaf waren gemaakt slavenhouder waren. Hoe zagen hun levens eruit? Naast objecten, schilderijen en bijzondere archiefstukken krijg je mondelinge bronnen, gedichten en muziek te horen.

Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

Het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland maakt (en houdt) Gelderse sporen van het slavernijverleden zichtbaar. En doet onderzoek naar mensen, plaatsen, gebeurtenissen, huizen en kastelen die verband hebben met het slavernijverleden.

Sporen van Slavernij in Haarlem en omstreken

Sporen van Slavernij in Haarlem en omstreken organiseert historische wandelingen en fietstochten in en rond Haarlem.

Re/Presenting Europe

Het onderzoeksprogramma Re/Presenting Europe werkt aan een meer inclusieve samenleving door te kijken naar processen die bijdragen aan ‘je thuis voelen in de samenleving’ (belonging). Met name het work package ‘Healing & Joy’ heeft aandacht voor doorwerking van het slavernijverleden in het heden.

Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst (Stichting GVGT)

De organisatie Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst brengt in Rotterdam gesprekken op gang en ontwikkelde ook lesmateriaal. Rondom Keti Koti organiseren zij ook een herdenking.

Free Heri Heri For All

Kip Republic organiseert sinds 2020 Free Heri Heri For All; een initiatief waardoor duizenden mensen een gratis Heri Heri maaltijd krijgen aangeboden op 1 juli, om de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel in het Nederlands Koninkrijk te herdenken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Joost Groeneboer
Joost Groeneboer
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen,diversiteit en inclusie
joostgroeneboer@lkca.nl
030 711 51 25
Claudia Marinelli
Claudia Marinelli
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
claudiamarinelli@lkca.nl
030 711 51 35
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel