Verzamelpagina koloniaal verleden
Witte onschuld – Gloria Wekker
In het boek beschrijft en onderzoekt Wekker een in haar ogen centrale paradox in de Nederlandse cultuur: enerzijds de ontkenning van ras en racisme, anderzijds de passie en agressie die ras en racisme opwekken.
Zwarte huid, witte maskers – Frantz Fanon
In ‘Zwarte huid, witte maskers’ (1952) beschrijft Frantz Fanon wat het psychologisch betekent voor een zwarte persoon om te leven in de witte westerse wereld.
Sister outsider – Audre Lorde
In Sister Outsider neemt Audre Lorde seksisme, racisme, leeftijdsdiscriminatie, homofobie en klassenwaan onder de loep. Aan de hand van voorbeelden en anekdotes uit haar eigen leven onderzoekt ze welke barrières vrouwen tegenkomen en hoe daarmee om te gaan.
Wij slaven van Suriname – Anton de Kom
Dit boek is toegankelijk gemaakt voor jong en oud. Deze klassieker (1934) beschrijft de geschiedenis van Suriname, verteld door onze nationale held Anton de Kom. Tussen 1600 en 1863 brachten Nederlanders meer dan een half miljoen Afrikanen naar Amerika. De Afrikanen werden tot slaaf gemaakt, en onmenselijk behandeld. In Suriname moesten zij gratis werken op plantages waar katoen, tabak en suiker werden verbouwd. Nederlandse handelaren verdienden hier heel veel geld mee. In 1863 werd de slavernij verboden.
Vistas of Modernity – Rolando Vàzquez Melken
In Vistas of Modernity richt Vázquez Melken, werkzaam bij het University College Utrecht en bij het University College Roosevelt, zich op een analyse van koloniaal/moderne Europese cultuuruitingen, met als voorbeeld vroeg-20e-eeuwse postkaarten van de koloniale tentoonstellingen, die in verschillende Europese steden plaatsvonden.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)