Max van der Kamp Scriptieprijs 2011

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
De Max van der Kamp Scriptieprijs 2011 is gewonnen door Hilde Braet met haar onderzoek naar de ethische aspecten van fotografie. ‘De bijzondere combinatie van empowerment, ethiek, kunsteducatie en fotografie kan het veld zeker anders laten nadenken’, aldus de jury.

Juryvoorzitter Willem Elias reikte de prijs uit op 23 juni 2011 in Utrecht tijdens de vijfde Conferentie Onderzoek in Cultuureducatie.

Tijdens de uitreiking werden filmpjes vertoond waarin kunstenaars Lennie Steenbeek, Roland Conté en Michiel Luimes hun interpretatie van de scripties verbeeldden.

Winnaar 2011

Hilde Braet is fotograaf en volgde de master Cultuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In haar scriptie Aspecten van ethische fotografie analyseert ze verschillende classificatiesystemen voor fotografie, en stelt ze vast dat Instrumentele Fotografie thuishoort bij de ‘ethisch evaluerende fotografie’. Deze categorie diept ze verder uit via feministische en postkoloniale theorieën. Ook voerde ze twee casestudies uit. Ze concludeert dat ethische fotografie kan worden ingezet voor emancipatie, socialisatie en educatie.

Eervolle vermelding

Naast de winnaar was er ook een eervolle vermelding. Die was voor Julia Dieckmann van de master Kunsteducatie van ArtEZ, voor haar scriptie Is het gras echt groener bij de buren? Via een historische vergelijking zocht zij naar een verklaring voor de verschillen tussen de Nederlandse en Duitse danseducatie. ‘Een gedegen onderzoek en een pleidooi voor Nederlandse danseducatie als cultureel exportproduct’, vond de jury.

Overige genomineerden

De overige genomineerden voor de Max van der Kamp Scriptieprijs 2011 waren:

Jori Buchel (master Muziekwetenschap, Universiteit van Amsterdam), Kindercultuur in Amsterdam

Annick De Vylder (master Opleidings- en Onderwijswetenschappen, Universiteit Antwerpen), Leidt voorlezen tot een betere leesattitude?

Trudie de Vries (master Kunsten, Cultuur en Media, Rijksuniversiteit Groningen), Cultureel erfgoed: waardevol of waardeloos?

Meer informatie

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel