Zomerspecial: 4 artikelen uit de Cultuurkrant

Over kansengelijkheid, diversiteit en inclusie
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Sommige verhalen verdienen het om opnieuw in het zonnetje gezet te worden. Op deze pagina vind je vier van de beste Cultuurkrant-artikelen van het afgelopen jaar.
Tania Kross
Foto: Anne van Zantwijk

Tania Kross over de waarde van cultuureducatie

Tania Kross won in september 2023 de Johannes Vermeerprijs, de staatsprijs voor de kunsten. De jury roemde haar om haar maatschappelijke betrokkenheid en inzet voor cultuureducatie.

In augustus 2017 werd er op haar initiatief een Leerorkest opgericht. Het eerste op haar geboorte-eiland Curaçao. Het werd een enorm succes en zorgde voor een verandering in gedrag, betere resultaten en meer ouderparticipatie. Tania: ‘Sommige kinderen zijn misschien niet goed in taal of rekenen, maar wel in muziek. Zo kun je het kind waarderen om wat het wél kan. Daardoor voelt het zich gezien. Het krijgt zelfvertrouwen.’

Foto: Majanka fotografie / Sandra Heldring

Muziekles op school is ‘slechts een snuffelcursus’

Maak muziekonderwijs gratis of betaalbaar, betoogde Alexander Buskermolen, directeur van het Prinses Christina Concours, in de Cultuurkrant van december 2023. ‘Ik vind dat je als overheid niet de hele tijd ‘diversiteit en inclusie’ kunt roepen om vervolgens alles te sluiten wat betaalbaar is. Als het voor grote groepen onbetaalbaar is, kun je niet van de sector eisen dat die een representatieve afspiegeling van de samenleving geeft.’ In juli 2024 bleek dat het Prinses Christina Concours geen subsidie meer zal ontvangen van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Britt-Marie van der Drift, Lisandro Suriel, Nyanga Weder en emeritus hoogleraar World Art Studies Kitty Zijlmans

Cultuureducatie en het Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Volgens vier experts was er ‘werk aan de winkel’ tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat eind juni afliep. De in te lopen kennisachterstand is enorm, binnen én buiten het onderwijs. Aan het woord: educator en docent Britt-Marie van der Drift, beeldend kunstenaar en fotograaf Lisandro Suriel, Nyanga Weder van culturele organisatie Untold en emeritus hoogleraar World Art Studies Kitty Zijlmans.

Foto iStock / Sujay_Govindaraj

‘We moeten het idee van cultuur oprekken’

Kansengelijkheid: het klinkt prachtig, maar is het geen illusie? Cultuurwetenschapper Jaswina Bihari-Elahi vindt dat we meer oog moeten hebben voor de verschillende wegen die kinderen afleggen en voor hun culturele achtergrond. ‘De culturele canon is nog veel te wit; daar moet snel verandering in komen.’

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel