Agenda inclusieve podiumkunsten

2020 - 2024
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
De Agenda inclusieve podiumkunsten is opgesteld om de podiumkunsten toegankelijk te maken voor én met mensen met een beperking.

De agenda besteedt aandacht aan praktische toegankelijkheid: hoe kunnen culturele organisaties drempels weghalen, zodat mensen met een beperking kunnen meedoen aan de kunsten als publiek, (amateur)deelnemer of artiest?

Daarnaast is er aandacht voor de organisatorische en artistieke toegankelijkheid: wat kunnen culturele organisaties doen om te profiteren van de artistieke en esthetische uitdagingen van artiesten met een beperking?

Gezamenlijk initiatief

De Agenda inclusieve podiumkunsten 2020-2024 is een initiatief van Holland Dance in samenwerking met LKCA, The British Council, Theaters Tilburg en het Fonds Podiumkunsten. Een ruime groep betrokkenen uit de culturele sector heeft de agenda opgesteld tijdens drie rondetafelgesprekken.

De Agenda is al ondertekend door veel organisaties/sleutelpersonen uit de culturele sector. Op deze pagina kun je zien wie de Agenda al hebben ondertekend.

Tussentijdse inzichten en opbrengsten van de Agenda Inclusieve Podiumkunsten

Hoe werk je met de Agenda Inclusieve Podiumkunsten in de praktijk? LKCA verzamelde de ervaringen van mensen die er direct bij betrokken zijn: bij podia, op kunstvakopleidingen en in cultuureducatie en -participatie. Hoe verging het hen de afgelopen twee jaar in het realiseren van toegankelijkheid? Zijn ze inclusiever gaan werken en zo ja, hoe dan? En wat valt er nog te doen?

3 interviews over de Agenda

Kunstvakopleidingen

twee studenten spelen piano

“Om 100% inclusief muziekonderwijs te organiseren moet je nadenken over de hele keten: van bekwame docenten in het naschoolse muziekonderwijs tot nieuwe toelatingseisen bij muziekopleidingen.” 

Lees het verhaal van Melissa Bremmer (lector Kunsteducatie en docent aan het conservatorium bij de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten) en Marion Schiffers (beleidsmedewerker bij Codarts).

Cultuureducatie en -participatie

Publiek kijkt naar een voorstelling

“Ons programma voor inclusiviteit heb ik gebaseerd op de 4 P’s van de Code Diversiteit & Inclusie”, vertelt Nanda Kwint van het Apeldoornse cultureel centrum Gigant enthousiast. Ook bij het Rijswijkse centrum voor de kunsten Trias spelen de 4 P’s een belangrijke rol. Lees hoe zij omgaan met inclusie.

Podia

dansende vrouw

“Werken met mensen die een beperking hebben, levert zulke mooie resultaten op! Je kunt drempels bijna altijd wegnemen.” Interview met Janine Slijkhuis van theater Het Pakhuis in Hoorn en Jelle van der Meulen van Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden.

Meer over de Agenda inclusieve podiumkunsten

Meer interessante video’s over dit onderwerp:

You can find the English version of the Agenda here. Please endorse this agenda by sending an e-mail stating ‘I endorse the Agenda Inclusive Performing Arts’ to ClaudiaMarinelli@lkca.nl.

Landkaart inclusieve podiumkunsten

Bekijk ook de Landkaart inclusieve podiumkunsten, een overzicht van wat er overal in het land gebeurt op het gebied van inclusieve podiumkunsten.

Onderteken ook!

Wil je ook meewerken aan Inclusieve Podiumkunsten? Onderteken dan de Agenda! Vul onderstaand formulier in en wij voegen je zo snel mogelijk toe aan het overzicht van ondertekenaars.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4 / 5. totaal 4

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Claudia Marinelli
Claudia Marinelli
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
claudiamarinelli@lkca.nl
030 711 51 35
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel