Gelijke kansen zijn nog ver weg. Eér de mensen die zich hardmaken voor een inclusieve culturele sector

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
De feiten, cijfers en ervaringen liegen er niet om: binnen de cultuursector hebben mensen nog lang niet dezelfde kansen. Vraag van Sanne Scholten: wie bracht jou tot nieuwe inzichten op het gebied van diversiteit en inclusie? Wie gaf nieuwe geluiden een podium, of weet ander publiek te binden? Vergeet vooral niet ze te nomineren voor een &Award.

Door Sanne Scholten

Foto: Shutterstock

Moeheid en irritatie. Het zijn woorden die regelmatig vallen als het gaat over diversiteit en inclusie. Er zijn allerlei mensen in dit land (en vast ook elders) die moe worden van het gesprek over diversiteit. Ze vinden het ongemakkelijk, ze vinden het overdreven. Al die aandacht voor het onderwerp, is dat nou echt nodig?

Het is een geluid waar ik weinig mee kan en eerlijk gezegd op mijn beurt ook moe van word. De feiten, cijfers en ervaringen over ongelijke kansen en uitkomsten voor mensen van kleur, vrouwen, niet-hetero’s, praktisch opgeleiden en mensen met een beperking zijn ruim beschikbaar. Met een beetje nieuwsgierige houding kunnen deze zaken je niet ontgaan.

Gelukkig zijn er ook veel mensen die zich inzetten voor een inclusieve wereld en een inclusieve cultuursector. Vaak hebben zij helaas zelf aan den lijve ondervonden dat er nog lang geen sprake is van inclusie. En gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die dit inzicht verworven hebben door zich te verdiepen in het onderwerp. Hun inzichten hebben ze te danken aan mensen die de weg baanden op dit thema. Ik denk aan Gloria Wekker, Philomena Essed, Zoë Papaikonomou, Anousha Nzume.

Goede voorbeelden

Ook in de cultuursector zijn er mensen die al heel lang elke keer weer uitleggen dát er een probleem is, waarom het een probleem is en die door het goede voorbeeld te geven voorgaan in verandering. Denk aan Ernestine Comvalius, aan Jetty Mathurin, Wayne Modest, Anthony Heidweiller. En met hen vele anderen.

Reken maar dat zij soms moe zijn. En geïrriteerd. Omdat ze het weer moeten uitleggen. En nog een keer. En de vooruitgang ondertussen bar langzaam gaat. ‘Diversiteits- en inclusieprofessional moet je niet te lang zijn’, zei Joan Tol (destijds coördinator van de Code Diversiteit & Inclusie) tegen mij. ‘Het vreet aan je.’

Draag bij en nomineer!

Daarom vind ik het zo belangrijk om de mensen te eren die zich hardmaken voor een inclusieve cultuursector. Sommigen al decennia, sommigen sinds kort. Dat eren gebeurt vanuit de Code Diversiteit & Inclusie elk jaar. Dan kan iedereen genomineerden aandragen voor de &Awards, de prijzen voor personen en projecten die hun handen uit de mouwen steken en een inclusieve benadering toepassen op een of meer van de 4 P’s (Personeel, Programma, Publiek, Partners).

Dus denk even na wie jou tot nieuwe inzichten bracht op het gebied van D&I, wie nieuwe geluiden een podium geeft of ander publiek weet te binden. Eer ze met een nominatie. En nog belangrijker: draag je eigen steentje bij aan een inclusieve sector. Zodat zij het niet alleen hoeven doen.


De &Awards

Op 4 november is staatssecretaris Gunay Uslu aanwezig bij het Event van de Code Diversiteit & Inclusie. waar de &Awards worden uitgereikt.

  • Er is een &Award + geldbedrag van €20.000 voor een project dat op het gebied van diversiteit en inclusie een markante stap heeft gezet of een opvallend resultaat heeft geboekt.
  • Er is een &Award + geldbedrag van € 5.000 voor een persoon die een zichtbare en onderscheidende bijdrage heeft geleverd op het vlak van diversiteit & inclusie. 

Nomineer een persoon of project voor de &Awards. Nomineren kan tot en met 7 oktober.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel