Actieagenda voor Amateurkunstondersteuning

Een sterkere ondersteuning voor amateurkunst in de toekomst
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Goede ondersteuning van amateurkunst, nu én in de toekomst, is nodig om ervoor te zorgen dat cultuurbeoefening toegankelijk is voor iedereen. Hoe kunnen we deze ondersteuning verder versterken? En hoe voeden we bestuurlijke afspraken voor de sector in landelijk, provinciaal en lokaal beleid? Met de Actieagenda voor Amateurkunstondersteuning presenteren we een agenda gebaseerd op ambities voor een vitale toekomst met een versterkte ondersteuningsinfrastructuur voor amateurkunst.

Voor wie?

Met deze actieagenda wil de strategische werkgroep een bijdrage leveren aan een sterke ondersteuning van amateurkunst en cultuurbeoefening in de toekomst. Het is een agenda met streefdoelen voor 2029
en concrete stappen waar de sector meteen mee aan de slag kan. De actieagenda is bedoeld voor lokale, provinciale en landelijke overheden en voor organisaties en professionals die amateurkunst ondersteunen. De strategische werkgroep onderzoekt hoe deze ondersteuning verder kan worden versterkt, mede om de geplande bestuurlijke afspraken voor cultuurbeoefening tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te voeden met de behoeften en urgenties uit het werkveld.

Strategische werkgroep

De inhoud van deze actieagenda is ontwikkeld door de strategische werkgroep Revitalisering Amateurkunst (hierna: strategische werkgroep), bestaande uit een vertegenwoordiging uit het werkveld van de amateurkunst. LKCA coördineerde het proces.

Ruim 15 organisaties en professionals werken binnen de strategische werkgroep samen om de amateurkunstsector te versterken. Van lokale cultuurcoaches tot provinciale instellingen en landelijke amateurkunstkoepels. Ze komen uit (bijna) alle delen van Nederland en ondersteunen de amateurkunstsector op verschillende manieren. Overheden zijn betrokken bij de werkgroep als klankbord.

Waarom?

Cultuurbeoefening en amateurkunst zijn van grote waarde voor mens en samenleving. Voor beoefenaars biedt het persoonlijke ontwikkeling, verbetering van welbevinden en verbinding. En het draagt ook bij aan sociale cohesie, leefbare wijken en buurten en een gezonde, veerkrachtige samenleving.

Kernambities

In maart 2023 heeft de strategische werkgroep tien kernambities geformuleerd voor amateurkunst cultuurbeoefening. Vijf van deze ambities richten zich vanuit de inhoud op cultuurbeoefening en verbinding met de samenleving. De overige vijf ambities richten zich op de infrastructuur van de ondersteuning; ze formuleren wat er volgens het werkveld nodig is om de inhoudelijke kernambities te realiseren. Deze actieagenda beschrijft stappen die ondersteuners en overheden in 2025 kunnen zetten om de ambities werkelijkheid te maken.

Beoogde resultaten voor 2025 (en verder) zijn:

  • Een sterkere en meer op elkaar afgestemde ondersteuning van amateurkunst door de sector.
  • Bestuurlijke afspraken over cultuurbeoefening tussen OCW, IPO en VNG met een herkenbare plek voor de ondersteuning van amateurkunst in landelijk, provinciaal en lokaal beleid.
  • Een toegankelijke en stimulerende (tussen)regeling in 2025 door het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) om amateurkunstondersteuning te versterken, die overgaat in een meerjarenregeling.
  • Doorgaande visieontwikkeling met de sector over de ondersteuning van amateurkunst via de strategische werkgroep revitalisering amateurkunst.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over deze actieagenda? Of wil je in contact komen met de strategische werkgroep Revitalisering Amateurkunst? Dat kan via pietroorda@lkca.nl.

Verder lezen

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
pietroorda@lkca.nl
030 711 51 31
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel