Kennisdossier Culturele leerecosystemen

In een leerecosysteem zoeken mensen in onderwijs, sociaal domein, zorg, vrije tijd en beleid samen naar wat er nodig is om het culturele systeem écht inclusief te maken.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Hoe zorgen we dat iedereen zich cultureel kan ontwikkelen? Om die vraag te beantwoorden doet LKCA in 2021-2024 onderzoek naar culturele leerecosystemen. Om een inclusief leerecosysteem te realiseren, definiëren we de oorzaken voor belemmeringen in het huidige bestel. Ook onderzoeken we wat een lokaal of regionaal leerecosysteem nodig heeft om te floreren.

Over het onderzoek

Het onderzoek naar culturele leerecosystemen bestaat uit diverse onderdelen. Een essayreeks vormt het theoretisch kader van het onderzoek. Daarnaast interviewen we inspirerende voorbeelden uit de praktijk. En volgen we langdurig twee projecten die een lokaal leerecosysteem versterken.

We streven ernaar professionals en sectoren bewust te maken van hun rol binnen het cultureel ecosysteem. Daarnaast faciliteren we ontmoetingen en bevorderen we samenwerking tussen verschillende partijen. Ons doel is een culturele democratie waarin alle vormen van kunst en cultuur een plek krijgen in beleidsvorming: van institutionele kunst tot alledaagse cultuur, en van systeemwereld tot de leefwereld van individuen.

Het einddoel? Het creëren van een vitale gemeenschap en een bloeiende, inclusieve en diverse cultuursector. Het denken vanuit een leerecosystemen helpt daarbij.

Video: wat is een cultureel leerecosysteem?

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.8 / 5. totaal 11

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Huub Braam
Huub Braam
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: mbo,onderzoek,voortgezet onderwijs
huubbraam@lkca.nl
06 15 58 73 14
Luud Goossens
Luud Goossens
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid
luudgoossens@lkca.nl
030 711 51 27
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel