Cultuur+Educatie 68

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Dit nummer van Cultuur+Educatie is gewijd aan belichaamd leren en doceren in kunsteducatie. Gastredacteuren zijn Melissa Bremmer en Luc Nijs.

Theorie en praktijk

Gastredacteuren Melissa Bremmer en Luc Nijs vroegen onderzoekers om speciaal voor dit themanummer vanuit hun eigen (kunst)discipline of invalshoek een artikel te schrijven over wat belichaamd leren én doceren kan betekenen. Daarnaast zijn er vijf interviews waarin mensen vertellen hoe in hun praktijk belichaamd werken een plek krijgt. Aan het woord komen Farida Nabibaks (Reframing HERstory Art Foundation), beeldend kunstenaar Marloeke van der Vlugt, theatermaker Bob Selderslaghs, tentoonstellingsmaker Liesbet Ruben en ontwerper Marcel van Brakel.

Liever de losse artikelen lezen? Hieronder vind je de artikelen en praktijkvoorbeelden uit Cultuur+Educatie 68 op een rij.

Lichaam in het theater

In een inleiding op het thema beschrijven beide gastredacteuren wat belichaamd leren en doceren binnen de diverse kunstdisciplines kan betekenen. De overige onderzoeksartikelen zoomen telkens in op een specifieke discipline. Zo neemt Cock Dieleman belichaamd leren in en door theater onder de loep.

Het dansende en musicerende lichaam

In het derde onderzoeksartikel belicht Carolien Hermans de overeenkomsten tussen dansimprovisatie en fysiek spel. Beide zijn unieke vormen van wat ze deelnemend zin geven noemt: via spontane bewegingen jezelf, de ander en de wereld verkennen. Ze beschrijft de diverse facetten van dit belichaamde, niet-talige proces. Marja-Leena Juntunen bespreekt in haar bijdrage hoe belichaamd muziekonderwijs kan profiteren van de inzichten uit op Dalcroze-geïnspireerd muziekonderwijs.

Zintuigelijk maken

Imka Buurke en Vanessa Bakhuizen-van ’t Hoogt laten in hun bijdrage zien hoe zintuigelijke ervaringen als voelen en horen tijdens het leren maken een essentiële rol spelen. Met voorbeelden uit hun onderzoeksprojecten maken ze duidelijk dat tijdens het maken handen en hoofd, doen en denken, hand in hand gaan.

Onderzoekend lichaam

Ulrike Scholtes ontwikkelde voor Kunstacademie Maastricht de cursus ‘The body as research instrument’. In haar essay vertelt ze daar meer over. Ze legt uit dat het lichaam niet ís, maar doet, en daardoor telkens wisselende vormen kent. Ze nodigt de lezer uit om de principes met oefeningen aan den lijve te ervaren.

Vijf praktijkvoorbeelden

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Marie-José Kommers
Marie-José Kommers
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: onderzoek,zorg en welzijn
marie-josekommers@lkca.nl
030 711 51 80
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel