Cultuurkrant – 2022, nummer 4
In deze editie: een openhartig interview met Erwin Olaf over seksuele emancipatie, de directeur van BOKS Jongerencultuurhuis vertelt over het bereiken van 'moeilijk bereikbare' doelgroepen, en Kathleen Ferrier ziet cultuur als het geheugen van de wereld.
De vierde Cultuurkrant van 2022 wordt bij abonnees thuisbezorgd op vrijdag 9 december. In deze krant lees je:
- Een openhartig interview met Erwin Olaf. Hij vertelt over zijn ervaringen met kunstonderwijs (hoe hij als puber keek naar Mutter Courage), waarom seksuele emancipatie óók cultuuronderwijs is, en over hoe belangrijk ‘anders zijn’ is. “Gebruik je eigen shit.”
- BOKS Jongerencultuurhuis krijgt het voor elkaar: het lukt ze om de ‘moeilijk te bereiken’ doelgroepen wél te bereiken. Directeur Halima el Ghamarti: “Je bereikt jongeren door ze zelf projecten te laten initiëren. Het geld van de Impulsgelden Jongerencultuur moet gaan naar bestaande infrastructuren die al in de wijken liggen.”
- Cultuur is in deze tijden onmisbaar. Voorzitter van Unesco Nederland, Kathleen Ferrier: “Juist nu, in deze onzekere tijden met oorlog, ziekte en klimaatverandering is er een enorme behoefte aan cultuur die verbindingen kan leggen tussen mensen.”
- De stijgende energiekosten en de inflatie zijn duidelijk merkbaar bij Jeugdfonds Sport & Cultuur: het aantal aanvragen stijgt én verplaatst zich nu ook naar middeninkomens. Directeur Monique Maks: “Bij steeds meer gezinnen horen we: ‘We kunnen de kosten voor voetbal of muziekles echt niet meer ophoesten!’”
- Pabodocent Elsje Huij vertelt over de missie waar ze al 25 jaar aan werkt: cultuur een stevige plek in het onderwijs geven. Zo werkte ze mee aan de pilot Cultuur & School Pabo. Cultuureducatie met Kwaliteit en nu het programma School en Omgeving. Zet dit zoden aan de dijk?
- Onderzoeker Arno Neele vraagt zich af: waarom verplichten we basisscholen niet tot het inschakelen van een vakdocent voor cultuureducatie? Hij pakt er een bierviltje bij en laat er een simpel rekensommetje op los.
- Adviseur Sophie Heijkoop en pianist Cor Bakker vertellen over het opzetten van een succesvolle online lespraktijk. Hun tips? ‘Maak geen flashy filmpjes als dat voor jou niet goed voelt’ en ‘zet eerst op een rijtje wat je mensen wilt leren’.
En verder:
De column van Jan Jaap Knol over de zin en onzin van impactmetingen, muziektherapeut Martina de Witte over het verminderen van stress met muziek, drie bestuurders van Centra voor de Kunsten aan het woord over hun (steeds veranderende) maatschappelijke rol, de vijf artistieke favorieten van Hedwig Saam (directeur van Museum Het Valkhof) en verhalenverteller Patricia Pisters zou een dag Beatrix Potter willen zijn.
Neem een gratis abonnement
Adres gewijzigd?
Geef dat door via een mailtje aan cultuurkrantnl@lkca.nl.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)