In de nieuwe Cultuurkrant: de helende kracht van kunst in de jeugdzorg (En nog veel meer…)

Neem een gratis abonnement en ontvang de Cultuurkrant voortaan thuis!
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
In deze editie komen kunstenaars aan het woord die werken in de jeugdzorg. Met drama, muziek en beeldende kunst brengen zij verlichting. We bespreken ook oplossingen om cultuureducatiebeleid te verbeteren en we gaan in gesprek met Julia Sarbo van het Nationaal Holocaustmuseum.
Schaduwwolf-Bart-Van-der-Moeren
Een scene van het door jongeren ontwikkelde theaterstuk Schaduwwolf, geschreven op basis van hun eigen ervaringen en emoties. Een project van Cirkant. Foto: Bart van der Moeren

De tweede Cultuurkrant van 2024, de 30ste editie, wordt bij abonnees thuisbezorgd rond 7 juni. Een greep uit de inhoud:

  • De afgelopen jaren stapelden de problemen in de jeugdzorg zich op. Vier kunstenaars vertellen hoe zij vanuit hun expertise – drama, muziek, beeldende kunst – jongeren verlichting kunnen brengen. ‘Waarom focussen we alleen maar op hun problemen en niet op hun talent?’
  • In de Kennissynthese Cultuurbeoefening brengen onderzoekers Wim Burggraaf, Luud Goossens en Arno Neele alle uitkomsten van Nederlands onderzoek van de afgelopen tien jaar samen. Opvallende conclusies: lokaal beleid is landelijk beleid, en er blijft veel onderbelicht: de Cariben, erfgoedparticipatie, cultuuronderwijs en talentontwikkeling. 
  • Julia Sarbo, verbonden aan het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum, vertelt op welke bijzondere manier het museum de herinnering aan de Shoah juist in deze complexe tijden levend houdt, zeker ook onder scholieren. Kunsteducatie kan hierin een belangrijke rol spelen. ‘Wat raakt jou, waarom raakt het jou?’
  • De onlangs verschenen beleidsevaluatie ‘Resultaten van 10 jaar cultuureducatiebeleid’ windt er geen doekjes om: het beleid kan beter. Drie mensen uit het veld – Paul Pos (Codarts) Chantal de Bonth (LKCA) en Tessa Smal (basisschool ’t Landje in Rotterdam) – reflecteren op oplossingen.    
  • In de aanloop naar Keti Koti zijn kunst en cultuur bij uitstek middelen om het verleden voor scholieren invoelbaar te maken. Onderzoeker Hanneke Felten, docent Marco van Vemde en educator Maria Karg vertellen hoe zij het koloniaal en slavernijverleden in het onderwijs vormgeven. 
  • Shantykoor De Raaitvinken, de Rijdende Popschool, Festival Hongerige Wolf…  Evert Bisschop Boele, lector Kunsteducatie, onderzoekt de waarde van cultuur die níet tot de geïnstitutionaliseerde sector wordt gerekend. ‘De waarde zien van wat er al is, in plaats van wat wij vinden dat er zou moeten zijn.’
  • Voor Componist des Vaderlands Maartje Lemereis draait muziekeducatie primair om zelf maken: componeren. ‘Laat kinderen onderzoeken wat ze zelf mooi vinden, wat kan, wat leuk is, of gek.’ Ze vertelt wat er volgens haar zou moeten gebeuren op de pabo’s. 
  • Docent en onderzoeker Mirjam van Tilburg pleit in een interview voor het aanwakkeren van ‘kunstvakidiotie’ onder kunstvakdocenten. Waarom? 
  • Steeds meer scholen werken met een kunstvakdocent. Een spannende trend, constateert onderzoeker Arno Neele. Maar nemen ze ze ook in dienst?
  • Volgens hoogleraar Cultuureducatie Edwin van Meerkerk zouden de kunstvakken verplichte kost op school moeten zijn. Dit vraagt vernieuwing van het curriculum en meer uitwisseling in cultuureducatiebeleid. ‘We moeten samen optrekken en meer massa creëren.’

En verder

In zijn column dient Jan Jaap Knol werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen van repliek. In een interview over te maken keuzes voor een eventuele oorlogsindustrie illustreerde zij het nieuwe mantra ‘weerbaarheid’ op een wel heel opmerkelijke manier.  

Klinkt de naam Judith Leyster jou bekend in de oren? In de rubriek Kunst in de klas deelt Pieter Roelofs, hoofd beeldende kunst van het Rijksmuseum, zijn lijstje favorieten met ons. 

In de lezersrubriek vertelt Dennes Frikken, strategisch beleidsadviseur kunst en cultuur bij de gemeente Steenwijkerland, wat hem raakt in de kunsten. Hij pleit ervoor cultuurmiddelen goed te labelen, om te voorkomen dat cultuurgelden worden ingezet voor parkeerplaatsen. 

Neem een gratis abonnement

Adres gewijzigd?

Geef dat door via een mailtje aan cultuurkrantnl@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 10

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel