In de nieuwe Cultuurkrant: interview met Tania Kross over haar grote inzet voor cultuureducatie

Neem een gratis abonnement
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
De vierde Cultuurkrant van 2023, de 28ste editie, wordt bij abonnees thuisbezorgd rond 19 december.

Tania Kross zet zich in voor muziek voor ieder kind. Foto: Anne van Zantwijk

Dit lees je in Cultuurkrant #28

  • Op haar geboorte-eiland Curaçao stond mezzosopraan Tania Kross aan de basis van een Leerorkest. Het positieve effect op de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van de deelnemende kinderen was zeer overtuigend. Het maakt haar boos dat de Nederlandse overheid knijpt op de middelen voor muziekonderwijs.
  • Alexander Buskermolen, directeur van het Prinses Christina Concours, maakt zich grote zorgen over de teloorgang van het muziekonderwijs in Nederland. Hij pleit onder meer voor een muzieklokaal in elke school.
  • Jongerenwerker Anne-Dreke Deddens vertelt waarom creatieve broedplaats De Fakkelteit in Zwolle zo’n bijzondere plek voor jongeren is geworden. ‘Welzijn is het doel, hiphop is het middel.’
  • ‘Kunstbeoefening activeert. Het geeft ouderen enorm veel plezier, diepgaand contact en ontroering,’ stelt Tineke Abma, bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie. Zij doet een warme oproep aan kunstprofessionals om ruimte te creëren voor kunstbeoefening door ouderen.
  • Burgerschapsonderwijs krijgt prioriteit in het onderwijs. Is cultuureducatie daarmee het ondergeschoven kind? Vier onderwijsprofessionals reflecteren op de integratie van kunst en cultuur in burgerschapsdoelen. ‘Vmbo’ers willen óók naar het Concertgebouw.’
  • De jaren tachtig, locatie: de Amsterdamse Bijlmermeer, het huidige Zuid-Oost. Dansdocent Nita Liem brengt als een van de eersten de hiphop in Nederland naar het theater. ‘We creëerden een veilige haven en waren oprecht geïnteresseerd in mensen die vaak nergens welkom waren.’
  • Bij zijn vertrek als directeur van Cultuurconnectie stelt Jan Brands-Leever het nog maar eens klip en klaar: ‘Er is maar één knop om aan te draaien: er moet meer geld in.’ Hij heeft drie dringende adviezen voor een nieuw kabinet om cultuurdeelname te bevorderen.
  • Investeer in the culture: het Unesco-advies dat nieuwe generaties makers die buiten de kaders van de instellingen vallen, kansen moet bieden.

En verder:

In zijn column zet Lucien Kembel, directeur-bestuurder van LKCA, uiteen hoe cultuurdeelname kan helpen om de afstand tussen mensen te overbruggen. Verder de vijf favoriete kunstenaars van transdisciplinair kunstenaar Neske Beks en een interview met onderzoekers Nesrien Abu Ghazaleh en Marian Zandbergen over The Beach. Deze Amsterdamse werkplaats voor duurzaam design wil meer jongeren bereiken.

Jan Jaap Knol stelt in zijn column voor ‘een flink aantal miljoenen’ te oormerken voor the culture, als ‘daad van rechtvaardigheid’. In de rubriek Achter de cijfers vraagt Arno Neele zich af wie in staat is de slechte arbeidsmarktpositie van veel vrijgevestigde kunstdocenten en artistiek begeleiders te verbeteren. Tot slot, in de rubriek Vitale beroepen, vindt Frank van den Boomen, beleidsmedewerker en verenigingsadviseur bij de gemeente Stein, dat iedereen de kans moet krijgen deel te nemen aan cultuur en sport. ‘Ontdek en doe wat je leuk vindt, en laat niemand je daarvan weerhouden.’

Neem een gratis abonnement

Adres gewijzigd?

Geef dat door via een mailtje aan cultuurkrantnl@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 10

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel