In de nieuwe Cultuurkrant: talentontwikkeling, kansengelijkheid én… politiek

Neem een gratis abonnement en ontvang de Cultuurkrant voortaan thuis
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
In deze editie geven vijf cultuurprofessionals hun reactie op het Regeerprogramma van kabinet-Schoof, gaan we in gesprek met Raymond Ramdihal (oprichter Freedom City Festival) over de ondersteuningsbehoefte van informele makers, en verdiepen we ons in het literatuuronderzoek van Mark Mieras over kansengelijkheid door kunst- en cultuureducatie.
Freedom City, het Utrechtse festival voor hiphoppers.  

De derde Cultuurkrant van 2024 wordt bij abonnees thuisbezorgd rond 17 oktober. Een greep uit de inhoud:

  • Vijf professionals geven hun eerste reactie op het Regeerprogramma van kabinet-Schoof, dat minder goed kan uitpakken voor de toegang tot kunst- en cultuurbeoefening. ‘Je moet het hele systeem koesteren.’ 
  • Raymond Ramdihal, oprichter van het Freedom City Festival (foto), pleit voor meer verbinding tussen formeel en informeel georganiseerde (amateur)kunstverbanden. Voor ZIMIHC Connect onderzocht hij de ondersteuningsbehoefte van informele makers. Hij deelt de vijf belangrijkste inzichten. 
  • Voorstellingen over alles wat ‘anders’ is, stuiten steeds vaker op weerstand. Janwillem Slort, directeur van Poldertheater in Amsterdam, vertelt hoe zijn gezelschap hiermee omgaat. ‘Als sector zitten we toch een beetje in een bubbel.’ 
  • Wetenschapsjournalist Mark Mieras deed literatuuronderzoek naar het versterken van kansengelijkheid door kunst- en cultuureducatie. Volgens Mieras lenen kunstvakken zich bij uitstek om leerlingen een kansvol en vervullend leven te bezorgen. En dat begint al bij de docent.  
  • Op de eerstvolgende Amateo Conference in Praag in november – onder Nederlands voorzitterschap – willen Conny de Groot en Kateřina Klementova een plan neerzetten om de gezamenlijke lobby bij ministeries en in de EU te versterken.  
  • Emeritus hoogleraar Cultuur en Cognitie Barend van Heusden droeg met zijn theorie Cultuur in de Spiegel (CiS) bij aan de praktijk van het cultuuronderwijs. Hij legt nog eens uit wat CiS teweegbracht. 
  • Het Jeugdfonds Sport & Cultuur ontving in 2023 zo’n 12.000 aanvragen voor culturele activiteiten tegenover 74.000 voor sportactiviteiten. Op welke drempels stuiten aanvragers als het gaat om cultuur? We vroegen het aan professionals en aan de directeur van het fonds. 
  • Onderzoeker Arno Neele breekt een lans voor een sterkere plek voor talentontwikkeling in het cultuurbeleid. ‘Want als we willen dat de kunsten een maatschappelijke betekenis hebben, dan heb je goed opgeleide talenten nodig, en veel ook.’ 
  • In een cultureel leerecosysteem werken partijen uit verschillende domeinen samen om een brede groep mensen te betrekken bij kunst en cultuur. LKCA onderzocht twee proeftuinen, ForwArt in Tilburg en Maak Mee in je Wijk in Rotterdam. Wat werkt en wat werkt niet? 

En verder:

  • Het kabinet kondigde in het Hoofdlijnenakkoord ‘absolute prioriteit’ in het onderwijs aan voor een basisvaardigheid als lezen. En wil fors schrappen in de kerndoelen. Maar Jan Jaap Knol denkt daar anders over.
  • In de rubriek Kunst in de klas deelt schrijver/beeldend kunstenaar Octavie Wolters haar top 5 in de kunsten. 
  • In de Lezersrubriek pleit Henriëtte Muller, senior beleidsadviseur Cultuur bij de Provincie Flevoland, ervoor meer werk te maken van de geefcultuur. 

Neem een gratis abonnement

Adres gewijzigd?

Geef dat door via een mailtje aan cultuurkrantnl@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 10

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel