In de nieuwe Cultuurkrant: nieuw kabinet, grensoverschrijdend gedrag & artivisme

Neem een gratis abonnement
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
De septembereditie van de Cultuurkrant wordt rond 21 september thuisbezorgd bij abonnees. In deze krant lees je:
Foto: Lisandro Suriel herwaardeert de eilandheiligen in het Caribisch gebied. PRESS by Lisandro.
  • adviezen en wensen voor een nieuw kabinet. Vijf verlanglijstjes uit het veld, met onder andere die van Sherlock Telgt (Broedplaats Backbone050): ‘Ga met de billen bloot en zeg dat amateurkunst belangrijk is.’
  • hoe het zit met grensoverschrijdend gedrag in de amateurkunstsector (wat zijn de cijfers?), en waarom een heldere aanpak nodig is.
  • over de kennisachterstand van het slavernijverleden, binnen én buiten het onderwijs. Aan het woord: verschillende initiatiefnemers van projecten waarmee je je kennis van dit onderwerp kunt bijspijkeren.
  • hoe de stichting Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving het belang van een cultureel naschools aanbod onder de aandacht wil brengen. Directeur Jantien Westerveld: ‘Het is logisch dat na muziek andere kunstdisciplines volgen.’
  • hoe er wordt gewerkt aan fair pay voor de vele zzp’ers in de sector. ‘Marktwerking mag, ongemakkelijk lage tarieven niet.’
  • wat het Nationaal Akkoord Amateurkunst betekent voor Ruud van Eeten, directeur-bestuurder Huis voor de Kunsten Limburg. ‘Dat het Rijk erkent dat amateurkunst onderdeel is van de culturele biotoop, is ongelooflijk belangrijk.’
  • over artivisme: geëngageerde kunstenaars worden door ArtEZ Zwolle met de Master Kunsteducatie opgeleid om zich in te zetten voor maatschappelijke verandering. In gesprek met Suzanne Dikker en Daan Fikkert.
  • welke groep er duidelijk achterblijft als het gaat om de beoefening van amateurkunst, en meer resultaten uit de Monitor Amateurkunst (MAK) die in oktober verschijnt.
  • welke kansen AI cultuureducatie biedt, en waar we alert op moeten zijn. Kunstenaar en onderzoeker Caspar de Jong licht een tipje van de sluier op.

En verder: een column van LKCA-directeur Lucien Kembel (met ‘denkrichtingen’ voor een nieuw kabinet), Roel Voorintholt licht niet de gebruikelijke 5, maar 6 kunstenaars uit in Kunst in de klas, schoolleider Marleen Miedema vraagt zich af waarom kunst niet vanzelfsprekend is op school, onderzoeker Susanne Janssen en Marc Verboord vertellen wat de consequenties zijn van de groeiende culturele diversiteit voor cultuurparticipatie, Jan Jaap Knol (Boekmanstichting) betwijfelt of de investeringen via het Nationaal Akkoord Amateurkunst genoeg zijn en Cultuurkrantlezeres en vakleerkracht muziek Veronique Lamers danst weleens mee met de Snollebollekes.

Neem een gratis abonnement

Adres gewijzigd?

Geef dat door via een mailtje aan cultuurkrantnl@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.6 / 5. totaal 7

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel