Nooit te oud voor cultuur

Handreiking lokaal beleid ouderen en cultuur
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Wat kan cultuur betekenen voor bewoners op leeftijd? En hoe ontwikkel je beleid voor deze doelgroep?

De handreiking Nooit te oud voor cultuur onderbouwt uitgangspunten voor beleid en biedt beleidsmedewerkers cultuur bij gemeenten praktische steun bij het ontwikkelen van beleid aan de hand van de beleidscyclus.

Ook bundelt het handige (lees)tips en interviews met beleidsmedewerkers. De handreiking is samengesteld in samenwerking met de gemeenten Maastricht, Emmen, Utrecht, Rotterdam, Wageningen, Den Haag en Doetinchem, de VNG en de ministeries van OCW en VWS.

Vergrijzing neemt toe

Ruim 3 miljoen mensen zijn nu 65 jaar of ouder en dit groeit naar 4,5 miljoen in 2040. Een aanzienlijke groep met eigen problematiek zoals toenemende fysieke en/of mentale beperkingen en kans op sociaal isolement. Als gemeente wil je dat deze groep kwaliteit van leven behoudt. Actieve kunstbeoefening kan hier een rol bij spelen, dat vraagt om gericht beleid.

Drie kernvragen en beleidscyclus

Hoe ontwikkel je beleid waarbij kunstbeoefening een vitale rol speelt in het welbevinden van deze groeiende groep burgers? Centraal in de handreiking staan drie kernvragen en de beleidscyclus. Waarom lokaal beleid voor ouderen en cultuur? Voor wie maak je beleid (onderzoek doen naar de doelgroep)? En hoe vul je de beleidscyclus van voorbereiding, planning, uitvoering en evaluatie goed in?

Downloads 

Webinar Cultuurmij Oost

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel