Onderzoek Provinciaal Cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid (samenvatting)
In deze samenvatting lees je de belangrijkste resultaten uit het onderzoeksrapport in een beknopte versie van 8 pagina’s.
Over het onderzoek
De provincies zijn als middenbestuur afhankelijk van andere overheidslagen, maar hebben elk ook een eigen opvatting over haar rol en taakstelling. Eerdere analyses wekken het beeld dat er grote inhoudelijke beleidsverschillen zijn tussen de provincies. In het onderzoeksrapport beschrijven we de verschillende opvattingen en het beleid als geheel.
De hoofdvraag in het onderzoek is:
“Waaruit bestaat het provinciaal beleid voor cultuureducatie en cultuurparticipatie, welke rol neemt de provincie in en hoe verschilt dit tussen de provincies?”
Dit onderzoek is vooral interessant voor:
- Beleidsmedewerkers cultuur bij verschillende provincies
- Beleidsadviseurs en cultuurprofessionals bij gemeenten en (provinciale) kenniscentra en steunfunctie-instellingen
De top 5 bevindingen uit het onderzoek:
- Er zijn veel verschillen in het provinciale cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid, en in de betrokkenheid van provincies op dit terrein. Enerzijds zijn provincies afhankelijk van het Rijk en gemeenten, anderzijds zijn ze sterk afhankelijk van het enthousiasme van beleidsmedewerkers en gedeputeerden.
- Bij de meeste provincies is een ambtelijke wens voor de wettelijke verankering van cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid. Hierdoor ontstaat er minder afhankelijkheid, en ligt er een minimale basis voor alle provincies.
- De provincie is een belangrijke schakel voor het cultuurbeleid, en de wijze waarop cultuureducatie en cultuurparticipatie uiteindelijk vormgegeven worden.
- Alle provincies pakken een rol, en doen uit zichzelf meer dan de bestuurlijke afspraken van hen vragen.
- De steunfunctie-instellingen zijn een onmisbare schakel in de uitvoering van beleid.
Ben je benieuwd naar de aanleiding van het onderzoek, de onderzoeksopzet en de uitgebreide resultaten per provincie? Download dan het hele onderzoeksrapport.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)