Tussenrapportage pilot Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst
In maart 2024 startten we met het Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst: een programma met als doel een sterkere amateurkunstensector. Na een jaar is het tijd voor een tussenrapportage. In deze rapportage beschrijven kwartiermaker Evelien Nelemans en onderzoeker Natascha Notten in opdracht van LKCA de ontwikkeling van de 21 projecten die gehonoreerd zijn binnen de regeling ‘Pilot Nationaal Akkoord Amateurkunst’.
Op basis van informatie uit focusgroepen, interviews, vragenlijsten en werkbezoeken delen we de hoofdlijnen van de beweging die vanaf het voorjaar 2024 op gang is gekomen. Met deze pilots worden namelijk lessen geleerd voor de toekomst. Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe kunnen we de sector duurzaam ondersteunen?
Successen en uitdagingen
In de tussenrapportage gaan we in op de ontwikkelingen van de pilots. Wat hebben ze geleerd? Wat verliep volgens plan en welke activiteiten moesten worden bijgesteld? Een paar successen die genoemd worden:
- Pilots gericht op disciplinegerichte ondersteuning door amateurkunstkoepels zien een verbetering in hun ondersteuning. Er zijn nieuwe evenementen, opleidingen en netwerk- en inspiratiedagen gestart;
- De pilots gericht op inhoudelijke versterking zien een verbetering in netwerken en samenwerking, grotere betrokkenheid en participatie en een beter aanbod voor professionalisering en ondersteuning.
- Op het gebied van de ondersteuningsstructuur zien pilots nieuwe verbindingen tussen de ondersteunende instellingen en een betere afstemming en rolverdeling tussen provinciale en landelijke organisaties ontstaan.
De uitdagingen die worden gezien zijn werving en betrokkenheid en tijd en capaciteit. Beperkte middelen en ondersteuning kunnen de voortgang belemmeren.
Dit lees je in de rapportage:
- In hoofdstuk 1 geven we de context voor de kennisvergaring en kennisdeling van de pilots. Hier vind je de doelen, kernambities en hoofdvragen.
- Hoofdstuk 2 schetst de negen pilots die zich richten op discipline gerichte ondersteuning en de elf pilots die werken aan inhoudelijke versterking.
- Hoofdstuk 3 beschrijft in een tijdlijn de ontwikkelingen van de pilots en wat ze leren, uitwisselen en delen.
- De rapportage sluit af met een aantal ‘most significant changes’ en een reflectie en conclusie.
Deze tussenrapportage laat zien hoeveel er mogelijk is wanneer er ruimte wordt geboden voor experimenten, samenwerking en innovatie. Zo kunnen we concluderen dat door de inzet en ontwikkeling binnen en vanuit de pilots alle beoogde kernambities worden nagestreefd. De pilots betrekken hierbij een brede doelgroep en zetten diverse (innovatieve) activiteiten en werkwijzen in om hun doelen te behalen. De kwaliteit en diversiteit van de door de pilots geïnitieerde en aangejaagde samenwerkingsverbanden, alsook de beoogde verduurzaming daarvan, draagt in belangrijke mate bij aan de versterking van de ondersteuningsstructuur van het amateurkunstveld.
Hoe gaan we verder?
In 2025 zet LKCA het ontwikkeltraject voort. Goede voorbeelden, werkwijzen en verdieping staan dan meer centraal. We verzamelen en delen die door het jaar heen, samenkomend in een eindpublicatie in het najaar.
Verder lezen
- Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst nu echt van start: lees meer over de start van het programma;
- Nieuwe pilotregelingen voor Nationaal Ontwikkeltraject Amateurkunst: In dit artikel lees je meer over de planning en doelstellingen van de verschillende pilotregelingen en het bijbehorende ontwikkeltraject.

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)