Zicht op cultuurcoaches
Wat is nu eigenlijk een cultuurcoach? En waar draagt de cultuurcoach aan bij? Niet alleen de gemeente, ook werkgevers en cultuurcoaches zelf willen zicht krijgen op het effect van de werkzaamheden van de cultuurcoach. Of je nu wil verantwoorden, leren, vergelijken of enthousiasmeren, je moet als partijen altijd in gesprek blijven over de vraag ‘Doen we de goede dingen en doen we die dingen goed?’. Dit stappenplan helpt om dat gesprek goed en onderbouwd te voeren.
De vier stappen
In het stappenplan doorloop je vier stappen. Je begint met het stellen van doelen. Vervolgens maak je een plan van aanpak voor het verzamelen van gegevens om te achterhalen of de doelen bereikt zijn. Vervolgens analyseer je de gegevens en in de laatste stap verbind je conclusies aan die analyse. Klinkt simpel, maar in de praktijk blijk het toch best lastig.
Doe het samen
Het stappenplan is geschreven voor de beleidsmedewerker cultuur van de gemeente. Maar in elke stap is het van belang dat alle belanghebbenden betrokken worden. De inzet en het bereiken van doelen is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Begin klein
Monitoring en evaluatie van de cultuurcoaches is een cyclus. Een cyclus kan gaan over een (paar) jaar met aandacht voor alle werkzaamheden van cultuurcoaches in een gemeente, maar hij kan ook gaan over slechts een maand en over één culturele activiteit van één cultuurcoach. Wellicht is monitoring en evaluatie een nieuw gebied voor je. In dat geval is het verstandig om als oefening te starten met de monitoring en evaluatie van een of enkele kortlopende activiteiten.
Hulp nodig?
Hoe formuleer je je doelen zo dat het voor iedereen duidelijk is wat het moet opleveren? Hoe kom je erachter of je dat ook daadwerkelijk bereikt? Tijdens het doorlopen van de stappen kun je allerlei dilemma’s tegenkomen. Blijf er niet mee rondlopen: we denken en lezen graag mee. Mail naar: josefienepoll@lkca.nl.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)