Emotienetwerken: erfgoed als werkwoord

LKCA-webinar
Deel dit artikel
Hoe ga je een goed gesprek aan over de cultuur van het dagelijks leven? Hoe ontstaat ruimte in dat gesprek voor verschillende perspectieven? Dat kan met ‘emotienetwerken’. In dit webinar doen we dat voor het eerst in een online interactieve vorm. Hoogleraar Hester Dibbits vertelt je meer over deze methode, maar bovenal kun je zelf meedoen en het emotienetwerken ervaren.

Wil jij ook emotienetwerken?

Dat kan! Als je het webinar live kijkt kun je actief meedoen en reageren op het gesprek in de studio. (Kun je niet live kijken, dan kun je het webinar achteraf terugkijken.)

Stoffige vazen en spruitjeslucht. Dat is misschien je eerste associatie met erfgoed. Maar erfgoed is zoveel meer dan dat. Het is niet alleen oud. Nog belangrijker: het staat niet vast maar blijft veranderen. En daarin hebben we zelf de hand. Erfgoed gaat namelijk over emoties en over betekenisgeving die ontstaat in de uitwisseling van meningen en herinneringen. En dat kan schuren, stevig schuren zelfs. Wat we vandaag op een sokkel zetten kunnen we morgen weer neerhalen.

Om dat proces van betekenisgeving in kaart te brengen en bespreekbaar te maken, om het te gebruiken om mensen met andere perspectieven beter te leren kennen en te begrijpen, ontwikkelde Hester Dibbits samen met Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC, de methode emotienetwerken. Hester Dibbits is bijzonder hoogleraar vanwege het LKCA aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie (AHK) te Amsterdam.

Unesco

Dit webinar organiseren we samen met de Nederlandse Commissie van Unesco in het kader van de internationale week van de kunsteducatie die dit jaar het thema ‘Betwist Erfgoed’ heeft. Voorzitter Andrée van Es vertelt tijdens het webinar over het werk van de Nederlandse Commissie. Het webinar is ook heel geschikt voor (Unesco-)scholen die meer willen met erfgoed in de klas.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
leen Thielemans 26-01-2022

de pagina met verdere lectuur werkt niet.

reageer
Bert Schoones 26-01-2022

Beste Leen,
Dank voor de melding! We hebben de link aangepast.
Vriendelijke groet, Bert

reageer
Deel dit artikel